Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minőségi ugrás a felsőoktatás és kutatás videokonferencia-lehetőségeiben

Smart home

Minőségi ugrás a felsőoktatás és kutatás videokonferencia-lehetőségeiben

Sikeresen lezárult a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet március végén elindított, nagy teljesítményű professzionális videokonferencia-kommunikációs eszközök megvásárlására irányuló közbeszerzési eljárása.

Az új berendezéseknek köszönhetően az intézmények munkatársai lélegzetelállító minőségben tudnak kommunikálni
 

A fejlesztésnek köszönhetően megújul a hazai felsőoktatási és kutatási közösség által használt videokonferencia-infra-struktúra, amely eddig is költséghatékonyan, környezetbarát módon támogatta az intézmények közötti együttműködést, valamint a részvételt hazai és nemzetközi projektekben. A beszerzésnek köszönhetően 30 High Definition (HD) IP alapú videokonferencia-berendezést helyeznek el az úgynevezett konvergenciarégióban (Pest megyén kívül) található felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben, valamint közgyűjteményekben. Az új berendezéseknek köszönhetően az intézmények munkatársai lélegzetelállító 1080p HD (full HD) minőségben tudnak kommunikálni az NIIF Intézet által üzemeltetett nagy sebességű HBONE hálózaton. Az eszközök nem csupán a hazai intézmények közötti együttműködést teszik lehetővé, hanem – a szabványos működésnek köszönhetően – nemzetközi kapcsolatokban is jól használhatóak. A fejlesztésnek köszönhetően nemcsak a végberendezések, de az NIIFI által biztosított országos infrastrukturális szolgáltatások is bővülnek. A többpontos videokommunikációt egy nagy kapacitású High Definition videokonferencia-szerver (Multipoint Control Unit, MCU) támogatja, amely 35 HD vagy akár 100 feletti hagyományos (nem HD) videokonferencia-résztvevőt képes egy időben kiszolgálni. A közbeszerzési eljárást az amerikai Polycom gyártó termékeivel a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Magyar Telekom Csoport tagja nyerte el. A pályázatot elnyerő KFKI Zrt. a kiépítés után három évig rendszertámogatást is nyújt. A fejlesztést az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatta a kormányzat.

Az NIIF Intézet 2003-ban indította el IP alapú videokonferencia-szolgáltatását. Ennek részeként közel 50 tárgyalótermi videokonferencia-eszközt helyezett el felsőoktatási, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben. A rendszer részeként számos központi szolgáltatás támogatja a felhasználókat: multipontos szerver, központi címtár, felvétel és streaming szolgáltatás, valamint műszaki támogatás. A szolgáltatás kezdetektől kapcsolódik a nemzetközi kutatási és felsőoktatási hálózatok hasonló szolgáltatásaihoz, amelynek köszönhetően több ezer hasonló helyszín érhető el a világ számos pontján Kaliforniától Tokióig. Ezzel a nagy teljesítményű professzionális videokonferencia-rendszer kiépítésével a KFKI Zrt. jelentősen hozzájárulhatott a felsőoktatás és a kutatás műszaki feltételeinek modernizálásához. Ezzel folytatódik az együttműködés az NIIF Intézet és a KFKI között a videokonferencia-rendszerek területén, hiszen az NIIF Intézet korábbi Polycom videokonferencia-eszközeit is a KFKI szállította – fejtette ki Kászonyi Péter, a KFKI Zrt. ügyvezető igazgatója. Az NIIF Intézet beruházásának eredményeként az új infrastruktúra számos élenjáró, a hazai kutatást és az oktatást közvetlenül támogató kommunikációs alkalmazást tesz lehetővé. A ma rendelkezésre álló legmagasabb minőséget biztosító videokonferencia-eszközök jelentősen hozzájárulnak az NIIF Intézet kutatói versenyképességének javításához és a hazai és nemzetközi együttműködésekben való hatékonyabb részvételhez – hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIF Intézet igazgatója.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés