Connect with us

Hirdetés

technokrata

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Smart home

Béremeléssel az öngyilkosság ellen

Jókedvre derít a 66 százalékos fizetésnövelés – legalábbis a munkaadó szerint.

Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a Foxconn kínai vállalatkomplexumában történt öngyilkosságok esete. A Shenzhenben található létesítmény közel félmillió embernek ad munkát, itt készül többek között az Apple iPhone-ja és iPadje, a Microsoft-féle Xbox 360, a Nintendo Wii konzolja és a Sony PS3-a. Nem meglepő tehát, hogy rosszul érintette a cégeket az ilyesmire érzékeny vásárlóik megdöbbenése, amikor kiderült, hogy idén már tucatnyinál is több munkás vetett véget az életének.

Megakadályozandó a további eseteket, a Foxconn márciusban 30 százalékos azonnali béremelést hajtott végre az alulfizetett kínai biorobotoknál munkásoknál; bár hivatalosan azt kommunikálta a vállalat, hogy a fizetés növelésének nincsen köze az öngyilkosságokhoz. Ezzel a 130 dolláros (közel 29 ezer forintos) havi bér 175 dollárra (majdnem 40 ezer forintra) emelkedett.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem volt elég, mert most további emelést helyezett kilátásba a Foxconn, és ezúttal még vastagabban fogott a ceruza. A cég közlése szerint 66 százalékkal növelik meg annak a dolgozónak a bérét, aki megfelel a termelékenységi normának. Ezzel 292 dollárra, azaz 65 ezer forint környékére nő a fizetése annak a munkásnak, akinek egy három hónapos periódus alatt megfelelő a munkateljesítménye (ezt pontosabban nem részletezte a Foxconn).

Hivatalosan persze most sem hozták összefüggésbe az öngyilkosságokkal a lépést; sőt, a Foxconn szerint a munkahelyi légkör nem hajlamosít az öngyilkosságra. Erről persze azt a munkást már nem lehet megkérdezni, aki nemrég egy 34 órás váltás után döntött úgy, hogy véget vet életének.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés