Connect with us

technokrata

Az Apple Tábla-PC-je

Smart home

Az Apple Tábla-PC-je

Bill Gates álmai valóra válhatnak…

Nagy vehemenciával bocsátották anno útjára a Tábla-PC névre keresztelt eszközt, melytől a Microsoft a (mobil) számítástechnika megreformálását várta. Amint arról még 2002-ben írtunk, Redmond mellett felsorakozott kvázi az összes érintett cég, kezdve az Inteltől a HP-ig, a Transmetától a Toshibáig. Még speciális, Windows XP-s alapokkal bíró operációs rendszert is kapott a kis eszköz, ennek ellenére mégsem tudott kitörni az érdekes-de-felesleges skatulyából. Az okok között a magas árat, az érintésérzékeny felület adta lehetőségek kihasználatlanságát és a technológiai kiforratlanságot lehet említeni.

Ugorjunk most előre napjainkba! Tegnap olyasmi történt, amit évekkel ezelőtt már nem sokan vártak: végre megvalósulni látszik Bill Gates álma. A Microsoft vezér áhította elérhető árú, kellő tudással és lehetőségekkel (szoftverek, szolgáltatások) felvértezett Tábla-PC-je megérkezett! Igaz, egy apró „szépséghibával”: ezúttal nem Redmond áll a készülék mögött, hanem a hordozható kütyük stílusos kialakításáról régóta ismert Apple.

A vas
Maga Steve Jobs mutatta be az iPad névre keresztelt készüléket, mely számos ponton megfelelt a hetek, hónapok óta tartó találgatásoknak, jó néhány tekintetben viszont eltér a várakozásoktól. Habár az Apple évekkel ezelőtt felhagyott processzorfronton a különcködéssel, és Intel x86-os lapkákra bízta Mac-jeit, ezúttal mégis saját fejlesztésű chipet tervezett az eszközbe. Saját, A4 SoC megoldásuk dolgozik, mely egy 1 GHz-es ARM processzorra alapul. Teljesítményéről sokat elárul, hogy több mint 10 órányi üzemidőt tesz lehetővé az iPad számára felére csökkentett fényerő és nem erőforrás-igényes felhasználás mellett, ugyanakkor a bemutató szerint megbirkózik a komolyabb grafikus feladatokkal is: a Need for Speed: Shift autós játék működését demonstrálta rajta az Apple.

Steve Jobs bemutatja az iPadet

A 9,7 colos, egyszerre több érintést (multitouch) is kapacitív módon érzékelni képes IPS LCD kijelző natív felbontása 1024×768 (vagy 768×1024 pixel, attól függ, honnan nézzük). Egyes feltételezések szerint AMOLED kijelzővel lett volna felszerelve az iPad, ezt azonban a technológia magas költségei miatt az Apple (egyelőre?) nem lépte meg. Három változatban áll a vevők rendelkezésére, melyek flashmemóriás háttértáruk méretében különböznek: 16, 32 vagy 64 GB-os példányokat kínál Jobs vállalata. A mindössze 1,3 centiméter vastag és durván 70 dekagrammos készülék természetesen USB portokkal is rendelkezik, valamint vezetékmentes szabványokat is támogat. Alapértelmezettként 802.11n Wi-Fi-t és Bluetooth 2.1+EDR-t, de igény szerint (felárért) 3G-képes modellek is beszerezhetők.

Need for Speed: Shift az iPaden

Beépített mikrofon és hangszórók, gyorsulásmérő (a készülék vízszintes-függőleges irányultságának megállapításához) és standard Apple dokkoló port teszi teljessé a képet. Kamerája nincs.

Lássuk, mennyire kell a zsebünkbe nyúlni, ha az USA-ban járunk, és be akarunk ruházni egy iPadbe! A 16 GB-os modell ára 500, a 32 GB-osé 600, a 64 GB-osé pedig 700 dollár. Ha 3G támogatásra is szükség van, akkor rendre 630, 730 és 830 dollárt kell kifizetni értük. Nemzetközi elérhetőségről és árakról egyelőre nem nyilatkozott az Apple.

Lehetőségek
A Tábla-PC az iPhone OS 3.2-es változatát futtatja, ennek köszönhetően például gond nélkül megbirkózik az Apple telefonjára készített szoftverekkel. Ezeket vagy eredeti méretükben, a képernyő közepén tudja megjeleníteni, vagy duplázott pixelszámmal, kinagyítva. Safari, Mail, Photos, Ipod, Itunes, Contacts, Notes – ezek szintén mind megtalálhatók az iPaden.

Nemcsak a mobil számítógépek forradalmát várja az Apple a készüléktől, hanem az elektronikus könyvekét is. Ennek megfelelően az iPad fel lett vértezve az új iBooks alkalmazással, melyen keresztül elérhető a vállalat új iBookstore-ja. Ezzel gyakorlatilag a digitális zenék terén elért sikerének útját tervezi ismét bejárni Steve Jobs cége: központi szervereken keresztül kínál jogvédett tartalmakat, melyek beszerzése így rendkívül egyszerűvé válik. Az iBookstore a nagyobb és független (amerikai) kiadók könyveit egyaránt tartalmazza, de az a bejelentéskor nem derült ki, hogy egy-egy e-book mennyibe kerül.

Egy (nem is) kicsit idegesítő, de informatív bemutató

A nagy kérdés persze az, hogy a háttérvilágítást igénylő készülék megállja-e a helyét a papíralapú könyvekhez hasonló olvasási élményt nyújtó, ráadásul jelentősen olcsóbb riválisaival szemben. Ne felejtsük, az Amazon Kindle már 250 dollárért elérhető; és egy tipikus, 10 col körüli LCD-vel bíró netbook is beszerezhető 3-400 dollárért.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés