Connect with us

Hirdetés

technokrata

320 GB-os Blu-ray lemez

Smart home

320 GB-os Blu-ray lemez

A TDK fejlesztésében.

Habár a jelenlegi lejátszók nem kompatibilisek vele, a TDK szerint ettől még a fejlődés nem állhat meg – a vállalat bejelentette 320 GB-nyi adat tárolására képes BD médiumát. Az egyszer írható lemez összesen tíz rétegből áll, az egyes rétegek pedig a Blu-ray szabvány szerinti 25 GB helyett 32 GB tárolására képesek. Ebből származik az inkompatibilitás is – a rétegenként 7 GB-tal kiterjesztett kapacitás miatt olvashatatlanok ezek a korongok a még épphogy csak terjedőben levő lejátszók számára.

A TDK 320 GB-os BD prototípusa a japán CEATEC kiállításon

A 405 nanométeres, kékeslila félvezető-alapú lézer nem azonos anyagokból készült rétegeket érint, ahogy leolvassa a beléjük égetett adatokat. A TDK beszámolója szerint a kapacitásnövelés annak az áttörésnek köszönhető, hogy rájöttek, különböző anyagokat kell alkalmazni az egyes rétegeknél. A legalsó, „nulladik szinten” szilícium-réz ötvözetet használtak, míg a többi kilenc esetében vagy bizmut-peroxid vagy germánium-dioxid az alapanyag.

Elődök
Noha a 320 GB igen impresszíven hangzik, mégsem rekorddöntő kapacitás. A Pioneer már a tavalyi év közepén bejelentette, hogy sikeres kísérleteket végeztek 16 rétegű korongokkal, amelyek – csak olvasható formátumban ugyan, de – 400 GB-nyi információ eltárolására képesek. Pár hónappal később pedig arról tudott beszámolni a vállalat, hogy elérték a fél terabyte-os kapacitást.

A kéklézeres szabvány felett őrködő testület, a BDA a hónap elején tartotta szükségesnek megszólalni a témában. A szervezet bejelentése szerint napjaink Blu-ray lejátszói inkompatibilisek a nagyobb kapacitású, 100-200 GB-nyi tárhelyet nyújtó lemezekkel. Ugyanakkor a BDA úgy vélte, hogy az 50 GB (vagyis egy kétrétegű, „hagyományos” BD) még sok évig elegendő lesz a mozifilmek számára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés