Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Melegebb bőrszíneket szeretnék”

Smart home

„Melegebb bőrszíneket szeretnék”

Színválasztás nyomtatás előtt, emberi nyelvű utasításokkal.

A Xerox kutatói a számkódok alapján történő színhasználatra építkezve kidolgoztak egy új technológiát, amely hétköznapi színleírásokat fordít le matematikai algoritmusokra. Így lehetővé válik, hogy például az „élénk sárga” megnevezés alapján az ennek megfelelő színárnyalatot használjuk a szerkesztés folyamán. Az olyan egyértelmű utasítások, mint a „Legyenek a kék színek erőteljesebbek” vagy „Melegebb bőrszíneket szeretnék”, lehetővé teszik a hétköznapi felhasználóknak, hogy egyszerűen módosítsák a nyomtatandó dokumentum színeit.

A Natural Language Color technológiában rejlő lehetőségek bemutatására a Xerox létrehozott egy interaktív demonstrációs felületet a weben Open Xerox néven, ahol a felhasználók szerkesztőszoftver használata nélkül változtathatják meg a fényképek egyes színeit. A kutatók ugyan továbbra is dolgoznak a technológia tökéletesítésén, a fejlesztés első verziója már elérhető a nemrég bejelentett Xerox Phaser 7500 színes nyomtató Color By Words funkciójaként.

Kattintson a képre!

Összetett színjellemzők lefordítása
A Natural Language Color technológia kifejlesztéséhez a Xerox kutatói speciális mérőeszközöket, úgynevezett colorimetereket használtak, amelyek segítségével a számokat a szín nevének, valamint élénkségének, világos, illetve sötét tónusának meghatározott paramétereihez rendelték hozzá. A rengeteg – számkódokhoz rendelt – színnév mindegyikének pontos definiálása nem egyszerű feladat, mert sok színt nem lehet egyértelműen leírni. Mikor lesz például a kékből zöldeskék vagy kékeszöld? Van egyáltalán különbség a kettő között?

A Xerox Research Center Webster tudományos munkatársa, Karen Braun kutatókból, mérnökökből és gyakorlati specialistákból álló csapata fókuszcsoportokon vizsgálta, hogy az emberek miként írják le a színeket, illetve tesznek különbséget a különböző színek és árnyalatok között. Meglepő módon az alanyok hasonló kifejezéseket használtak. „A Xerox több ezer kísérleti megfigyelést végzett el, hogy olyan megnevezéseket találjon, amelyek pontosan megfelelnek az adott színeknek. A rendelkezésre álló 65 ezer szóból válogatva a szoftver több mint 50.000 lehetséges színvariációt tud létrehozni egy fényképből.” – mondta Karen Braun.

Színmódosítás pontosan ott, ahol akarjuk
A jelenlegi színkerekes vagy csúszkás színszerkesztőt használó színes nyomtatók és alkalmazások világosság és kontraszt tekintetében korlátozott változtatási lehetőségeket kínálnak az egész képre kiterjedően. Ezektől eltérően a Xerox új technológiája úgy módosítja a kijelölt területen a színt, hogy az a kép többi részére nincs hatással. Az utasításokat a nyomtató fogadja, és az azoknak megfelelő képet nyomtatja ki.

A szoftvert francia, spanyol, olasz, angol és német nyelven lehet tesztelni. A Xerox a jövőben több nyomtatóján, multifunkciós berendezésén és folyamatkezelő alkalmazásán szeretné elérhetővé tenni a Natural Language Color technológiát. A vállalat ezenkívül további fejlesztések bemutatását is tervezi az Open Xerox weboldalon, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés