Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jövőre jönnek az első OLED-es laptopok

Smart home

Jövőre jönnek az első OLED-es laptopok

A Samsung legalábbis bizakodó.

Talán még mindig vannak, akiknek nem tiszta, mi is az az OLED (aki ismeri a technikát, nyugodtan ugorja át ezt a bekezdést). A fénykibocsátó dióda szerves anyagból készül, szemben az LCD-s kijelzőkkel, melyek folyadékkristályokat alkalmaznak. A pixelszerűen sorokba és oszlopokba rendezett OLED-ek mátrixot alkotnak, melyek különböző hullámhosszú (színű) fényeket bocsáthatnak ki; így akár részletes felbontású kijelzők is készíthetők általuk. Szemben a hagyományos LED-ekkel, a szerves anyagot tartalmazó változatok halványabban világítanak; ugyanakkor nem igényelnek háttérvilágítást. Ez nagy előnyük az LCD-kel szemben, mivel így vékonyabbak lehetnek, kevesebbet is fogyaszthatnak, ráadásul mélyfekete színt is meg tudnak jelenteni (vagyis nagy kontrasztaránnyal büszkélkedhetnek).

Hogy miért nem terjedt el eddig széles körben az OLED használata? Nos, azért, mert jelenleg még költséges a nagyméretű kijelzők ilyen technikával való előállítása. Tovább árnyalja a képet, hogy a szerves diódák élettartama is viszonylag alacsony, ami hamar tönkremenő eszközöket jelent. Ezek azonban csak rövidtávú hátrányok, vélekedett a Samsung a berlini IFA kiállításon.

A vállalat számítástechnikával foglalkozó részlegének értékesítési és marketingosztályát vezető Kyu Uhm szerint a 10-20 colos méret közötti OLED-ek már a jövő évben megjelennek a kereskedelmi forgalomban. Amint ez megtörténik – amint Uhm 2010 harmadik negyedévére prognosztizált -, a Samsung azonnal kiadja saját, OLED-es kijelzővel szerelt laptopjait. Ennél több részletet azonban nem árult el a dél-koreai óriás képviseletében megszólalt igazgató, így csak találgatni lehet, hogy vajon a jövő évi IFA-ra időzítik-e ennek a sorozatnak a debütálását. Már ha a szerintünk kicsit túlzott optimizmus végül igazolást nyer.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés