Connect with us

Hirdetés

technokrata

Immár hivatalos: Blu-ray a Toshibától

Smart home

Immár hivatalos: Blu-ray a Toshibától

A formátum nagy ellenlábasa úgy döntött, elismeri vereségét és a további elutasítás helyett beáll a sorba.

Három hete írtunk arról, hogy meg nem erősített hírek szerint a Toshiba Blu-ray meghajtó/lejátszó piacra dobását tervezi. Akkor még nem volt hivatalos megerősítés, így csak találgatni lehetett, hogy vajon tényleg beadja-e a japán óriás a derekát a kéklézeres formátumnak. A tegnapi nap folyamán azonban végleg megerősítést nyert: a Toshiba is támogatni fogja a Blu-ray lemezeket. Így nem kizárt, hogy karácsonyra már a gyártó nevével fémjelzett asztali lejátszókat is megvásárolhatjuk.

Miért fontos lépés ez a japán elektronikai óriásvállalattól? Korábban a formátum egyik legnagyobb ellenlábasának számított. A HD DVD vs. Blu-ray (avagy a nextgen optikai adattárolás) „háborúban” ugyanis sokáig patthelyzettel kellett a feleknek megelégedniük – egészen addig, amíg tavaly januárban el nem dőlt az utóbbi javára (bővebben itt). Ezután a Toshiba felfüggesztette a HD DVD-s lejátszók fejlesztését, és nem sokkal később gyártásukat is. Ezután hosszú ideig néma csend honolt a vállalat nagyfelbontású filmeket tárolni képes adathordozókra vonatkozó terveivel kapcsolatban; egyetlen biztos pont volt csak: Blu-ray-t nem.

Tegnaptól azonban minden megváltozott. Az átállást valószínűleg eddig is csak „érzelmi” okok gátolták, hiszen nem jelent óriás-beruházást a vállalat részéről a Blu-ray-re való „megtérés”, mivel a HD DVD lejátszók nagyon sok tekintetben megegyeznek riválisaikkal. Például két videodekóderrel rendelkeznek a kép-a-képben (PiP) funkció megvalósításához, támogatják a készülékek Internetre csatlakozását és az akár 1 GB-os helyi tárhelyet. Az optikai meghajtókat ugyan ki kell cserélni, de a köréjük épített elektronikán nem kell hatalmas változtatásokat eszközölnie a Toshibának.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés