Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vízhűtéses szuperszámítógép az IBM-től

Smart home

Vízhűtéses szuperszámítógép az IBM-től

Lesz egy alaplap, processzor, pár memóriamodul – és kérünk 10 liter vizet is!

Az energiatakarékos feldolgozási módszerek jegyében a zürichi Swiss Federal Institute of Technology (ETH, a világ egyik legrangosabb egyeteme) és az IBM egy újfajta vízhűtéses szuperszámítógép építését tervezi, amelynek hulladékhőjét közvetlenül újrahasznosítják majd az egyetemi épületek fűtésénél. Az egyelőre Aquasar néven emlegetett rendszer várhatóan akár 85 százalékkal – a számítások szerint akár 30 tonnával – is csökkentheti a rendszer teljes CO2-kibocsátását a mai hűtési technológiát használó hasonló eszközöket alapul véve.

Energiatakarékossá tenni a számítógépes rendszereket és az adatközpontokat nem kis vállalkozás. Az átlagos légkondicionált adatközpontok széndioxid-kibocsátásáról és energiafelhasználásáról akár 50 százalékban is a processzorok túlmelegedését megakadályozó hűtőrendszer energiaigénye tehet, nem pedig maga a számítási tevékenység – ez pedig messze van az ideálistól.

„Az energiaválság talán a legfontosabb probléma, amellyel az emberiségnek a XXI. században szembe kell néznie. Már nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárólag a feldolgozási sebesség és a teljesítmény szempontjai alapján tervezzünk számítógépes rendszereket” – magyarázta Prof. D. Poulikakos, az ETH Zurich Laboratory of Thermodynamics in Emerging Technologies vezetője, aki a több tudományágat is összefogó projektben vezető kutatóként vesz részt. „Az új cél az, hogy a szuperszámítógépeknél és az adatközpontokban a kiemelkedő teljesítményt és alacsony áramfogyasztást egyszerre érjük el – erre a megoldást pedig a folyadékhűtés jelenti.”

Vízhűtő rendszerrel és a keletkező hő közvetlen újrahasznosításával az Aquasar – az ETH Zurichnél a tervek szerint 2010-ben üzembe helyezendő új szuperszámítógép – akár negyven százalékkal is csökkentheti a teljes energiafogyasztást. A rendszer kidolgozásához kiváló alapot ad az ETH és az IBM tudósai között régóta fennálló együttműködés, amelynek során a lapkaszintű vízhűtés lehetőségeit kutatják, valamint az IBM zürichi laboratóriumának tudósai által folytatott a vízhűtéses, közvetlen hulladékhő-felhasználással rendelkező adatközpontokkal kapcsolatos kutatások alapelveire is támaszkodhatnak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés