Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Forma 1-es” processzor az AMD-től

Smart home

„Forma 1-es” processzor az AMD-től

Tuningbajnok CPU, extrém teljesítménnyel és fogyasztással.

Az AMD a hét elején jelentette be, hogy megkezdte legújabb központi vezérlőegységének, a Phenom II 42 TWKR Black Edition (a „mozaikszó” az angol tweaker kifejezésből származik) árusítását. Ez a vállalat első processzora, amelyet közvetlenül csak a gyártótól lehet megrendelni, kereskedelmi forgalomba ugyanis nem kerül. Ennek oka, hogy a fejlesztő szeretné kihangsúlyozni a termék exkluzív voltát, amit – az Advanced Micro Devices állítása szerint – hihetetlen tuningpotenciálja révén vívhat ki magának.

Természetesen az új Phenom II is szorzózár nélkül érkezik, vagyis a frontoldali busz órajeléből felszorzással előállított működési frekvencia tovább növelhető, pusztán a szorzó változtatásával. Az FSB emelése ugyanis nem csak a magok órajelét sarkallja gyorsabb működésre, hanem például a memóriával való kommunikáció tempóját is érinti. Szorzózáras processzornál a tuningra vágyó felhasználó kénytelen az FSB növelésére hagyatkozni, amivel hamarabb ütközhet fizikai korlátokba, mintha lehetősége van a szorzót is állítani.

Annak, aki ismeri már az AMD Black Edition CPU-it, a fenti információ nem meglepő, az viszont még neki is újdonság lesz, hogy a vállalat erre a Phenomra 200 (igen, kétszáz) wattos TDP-t adott meg. A lapka tehát melegszik, nem is kicsit, és ahhoz, hogy sebességrekordokat dönthessen, extrém hőmérséklet-szabályozásra van szüksége. Ugyan a gyártó nem állítja kifejezetten, hogy folyékony nitrogénnel érdemes nekiveselkedni a processzor hűtésének, de egyértelmű, hogy a közel mínusz 200 Celsius fokon cseppfolyósított gázra kell támaszkodnia a leendő tulajdonosoknak.

Ezen, az asztali környezetben szokatlan kondíciók miatt az AMD úgy hivatkozik a Phenom II 42 TWKR Black Editionre, mint „Forma 1-es” processzorra. Sokáig még speciális hűtéssel sem bírja az elméleti maximumot jelentő 7-8 GHz-es frekvencián, de ezzel a lapkával legalább el lehet érni ezt a határt, büszkélkedtek az AMD-nél.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés