Connect with us

Hirdetés

technokrata

Smart home

C64 laptop

Hogyan nézett volna ki a Commodore 64 mobil számítógépként? Cikkünkből kiderül.

Amikor a C64 1982 nyarán megjelent, közel 600 dolláros árával és kompakt méretével minden korábbi, hasonló kategóriás számítógépet lesöpört – 64 KB-nyi memóriáját sokáig irigyelték versenytársai. A kor technikai feltételei mellett kihoztak mindent, amit az akkori elektronikai eszközökből ki lehetett; ez volt az egyik oka, hogy sosem készült a mai laptopokra hasonlító, hordozható változat belőle.

Habár átlagember talán nem is gondolná, de negyed évszázaddal később sincsen kevesebb rajongója a C64-nek – csak azóta jóval több PC felhasználó koptatja billentyűket. Napjaink 8 bites hívői is többnyire valamilyen emulátor segítségével keltik új(ra) életre az egykori csodát (melynek tudását már mobiltelefonjaink is jóval túlhaladták). Igazi Commodore 64-et azonban a legtöbben már nagyon régen (vagy egyáltalán) nem láttak.

A régi-új külső

Ezúttal egy érdekes átalakításról adunk hírt. Benjamin J. Heckendorn szintén lelkes rajongója a kis masinának, ezért otthoni körülmények között fabrikált magának egy C64 laptopot. Eredeti alaplappal, Gamecube tápegységgel és egy speciális, 1541-III DTV névre keresztelt eszközzel, ami floppy drive-ot emulál. Szerencsére nem kell a régi mágneslemezekkel vesződni, mert ez utóbbi FAT-32-re formázott SD-kártyán tárolja az adatokat. Mindez természetesen az eredeti bézs színű, régi emlékeket megpendítő külsővel.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés