Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csináld magad netbook az OCZ-től

Smart home

Csináld magad netbook az OCZ-től

A világ első DIY netbookja.

Köztudott, hogy az amerikaiak imádnak rövidítéseket használni – a DIY is így született meg. Szó szerinti fordításban azt jelenti: csináld magad (Do It Yourself). Tágabb értelemben használja ugyanakkor a kifejezést az OCZ Technology, amivel még így is első tudott lenni a mostanra igencsak zsúfolttá vált netbook piacon.

Nemrég bejelentette ugyanis a többek között fejlett memóriatermékeiről ismert gyártó, hogy belép a kis hordozható számítógépek piacára. Mégpedig rögtön olyan kialakítású termékkel rukkolt elő, ami az asztali PC-knél már régóta ismert: fix a gép váza, de „minden mást” a felhasználó rakathat bele. Ezzel átvágta a gordiuszi csomót a vállalat, hiszen így mindenki megkaphatja a neki tetsző netbook változatot – valóban a legolcsóbb alkatrészekből állíthatja össze a leendő vevő a masinát, ha arra van szüksége, illetve akár a maximumot is ki lehet hozni a laptopok ezen típusából. (DIY notebookokat már árul egy ideje a cég.)

Ami ismert: 10 colos kijelzőt kap a Neutrino névre keresztelt masina, ezen felül viszont a felhasználó dönt arról, mennyi memória, milyen háttértároló (winchester vagy SSD) kerüljön bele, hogy csak néhány példát említsünk. Az egyelőre nem ismert, hogy az OCZ biztosítani fogja-e az egy- és a kétmagos Atom processzorok közötti választást, de nem tartjuk kizártnak, hogy erre is lehetőség nyílik majd. Szintén nem tudni, hogy alaplapi chipkészlete a régebbi, Intel 945 GSE változat (ami grafikus megjelenítés tekintetében éppen csak teljesíti az elvárt minimumot), vagy az újabb, immár DirectX 10 funkcionalitással is bíró Intel GN40-es lapkakészlet lesz-e.

Akárhogy is alakul, a cég régi-új jelenséget honosíthat meg a netbookok körében. Ahogy kiszélesedik a kis laptopok piaca, megjelennek a prémium teljesítményre vágyók is – márpedig a szegmens nem az ő igényeiket kereste. Eddig, legalábbis. És hogy mikor debütál a Neutrino? Az év második negyedétől az Egyesült Államokban már megvásárolható lesz; európai bevezetésről egyelőre nincsen információ.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés