Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 év, 30 millió mérés – mérföldkőnél a 3DMark

Smart home

10 év, 30 millió mérés – mérföldkőnél a 3DMark

Aki valaha is játszott 3D-s játékkal PC-n, biztosan hallott már a szoftverről. Visszaemlékezés.

Ezekben a hetekben ünnepli a hardveres tesztelés egyik kiemelkedő alakja, a Futuremark legismertebb termékének 10 éves évfordulóját. A 3DMark 1999-ben jelent meg először, és kezdte meg hódító útját, minek végén gyakorlatilag etalon lett a 3D-s teljesítményméréseknél. Ez az út azonban nem volt rögök nélküli: többször is vád érte a fejlesztőket, hogy lehetővé teszik a videokártya-fejlesztők számára az „optimalizálást”. Vagyis azt, hogy a driverek átírásával úgy érhessenek el magasabb pontszámokat a programmal való mérés során, hogy a változtatások a játékokban, háromdimenziós fejlesztőeszközökben teljesítményben nem hoztak előrelépést.

1999-ben a 3DMark 99 programmal indult tehát a sztori, akkor még DirectX 6-hoz készített benchmarkkal. 2002, 2004 és 2007 kivételével ezután minden évben újítottak a fejlesztők; legutóbb tavaly májusban számoltunk be a 3DMark Vantage-ről. Az elmúlt tíz év alatt közel 30 millió mérési eredményt tettek elérhetővé online a felhasználók, hatalmas adatbázist (ORB) hozva létre ezzel a különböző kialakítású számítógépek grafikus erejének összeméréséhez. Pontosabban csak szűk nyolc év alatt: az ORB 2001 márciusában mutatkozott be.

A 10 éves fennállást a Futuremark egy kis játékkal kívánja megünnepelni: olyan felhasználói videókat vártak az elmúlt pár hétben, amik a 3D rajongók és a benchmark közötti kapcsolatot fedik fel, természetesen egyéni szemszögből. A napokban véget érő verseny jutalmazottjait nemsokára közzéteszi a cég, sőt, a szponzor cégek jövőbeli reklámjai között is felbukkanhatnak ezek a klipek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés