Connect with us

Hirdetés

technokrata

Betiltják a plazmatévék forgalmazását az EU-ban?

Smart home

Betiltják a plazmatévék forgalmazását az EU-ban?

Kontinentális szabályozás van készülőben.

Az energiahatékonyság az elmúlt évek egyik legfontosabb kulcsszavává vált, az energiahordozók árának folyamatos, néhol ugrásszerű emelkedése okán. Emiatt egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az energiatakarékos elektronikai készülékek, amelyek sokat segíthetnek a klímaváltozást okozó, az emberi tevékenység során levegőbe kibocsátott gázok mennyiségének visszafogásában is. Mind egyéni, mind kormányzati szinten egyre nagyobb az igény a kevésbé pazarló készülékek használatára – ennek a törekvésnek eshet áldozatul a plazmatévé.

Az Európai Unió ugyanis kitiltaná a plazmatechnológiára alapuló vékonyképernyős televíziókat az öreg kontinensről. Ennek oka, hogy ezek a kijelzők túl sokat fogyasztanak, riválisaikhoz viszonyítva. Az Európa Bizottság tagjai új iránymutatáson dolgoznak, amely a tévéknél alkalmazott technológiákat fogyasztásuk szerint rangsorolja. Eszerint az LCD és a hagyományos, katódsugárcsöves kialakítás sokkal kevesebb terhet ró az energiaellátó rendszerekre, mint a plazma. Egy 42 colos folyadékkristályos vagy CRT televízió átlagosan 350/322 wattot fogyaszt (igen, a katódsugárcsöves ekkora méretekben még az LCD-nél is takarékosabb!), addig a plazmatévék meghaladják a 800 wattos fogyasztást is.

Persze a kényes európai attitűd miatt könnyen lehet, hogy nem drákói szigorral fogják vissza az energiazabáló készülékek terjesztését, hanem a fogyasztói belátásra bízzák a plazma száműzését. Aki járt már nagyobb elektronikai áruházban, biztosan látta már, hogy a hűtőgépek és mosógépek viszonylag részletes, mégis könnyen érthető energetikai besorolással rendelkeznek. Sokan nemcsak az ár alapján hozzák meg a döntést vásárláskor, hanem azt is figyelembe veszik, hogy az esetleg kicsivel drágább készülék kevesebbet fogyaszt-e, hiszen egy-két év alatt megtérülhet ez a kiadástöbblet.

Ehhez hasonló, könnyen áttekinthető energiahatékonysági tájékoztatóval azonban a televíziók nem rendelkeznek – ezen változtatnának már idén tavasszal a bizottsági tagok. Így feketén-fehéren láthatóvá válna, hogy a plazmatévék többet fogyasztanak. És ha a vásárlók a televíziók vételekor is figyelembe vennék ezt a szempontot (márpedig miért ne tennék), akkor könnyen lehet, hogy ezzel be is verik a technológia koporsójába az utolsó szögeket. A plazmakijelzők ugyanis az LCD térhódítása óta folyamatosan visszaszorulóban vannak; ha a 400 millió polgárral rendelkező EU – mint az egyik legnagyobb felvevőpiac – kiszorítja az öreg kontinensről őket, azzal a szórakoztatóelektronikai történelemkönyv lapjaira vándorolnának át (szinte rögtön a HD DVD mellé).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés