Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a Windows 3.1-nek

Smart home

Vége a Windows 3.1-nek

Hittük volna, hogy 2008 novemberéig, vagyis közel húsz(!) évig húzza a Microsoft legsikeresebb, Windows 95 előtti operációs rendszere? Érdekességek a múzeumba kerülő szoftverről.

1990 májusa történelmi hónap volt. Litvánia deklarálta függetlenségét az akkor végnapjait élő Szovjetuniótól, egyesült a két Jemen, Romániában megtartották az első demokratikus parlamenti választásokat. A WHO ebben a hónapban jelentette ki, hogy a homoszexualitás nem betegség. És ugyanez a hónap hozta el a Windows 3.0 megjelenését.

A Windows harmadik generációja az 1990-es évek első felében több változatot is megélt, mind közül a 3.11 lett a legsikeresebb. A hármas kiadás annak köszönhette elismerését, hogy ez volt Redmond első olyan operációs rendszere, amely szakított a karakteres megjelenítéssel, és teljes mértékben grafikus kezelői felületet tárt a felhasználók elé. Olyan multimédiás élménnyel ajándékozta meg a felhasználókat, mint a hangkártyák támogatása és a CD-ROM meghajtók kezelése.

Jelentőségét a későbbi Windows-ok elhomályosították, végül 2001 végén a Microsoft beszüntette a hozzá kapcsolódó terméktámogatást. Ugyanakkor egyetlen kiskapu maradt: számos helyen alkalmazták beágyazott rendszerként, és ilyen módon az OS számíthatott „atyja” támogatására. Például néhány repülőgép egyes fedélzeti funkcióit ez az operációs rendszer látta el (a Virgin és a Qantas járatain utazók szórakoztatását adó szoftvereket futtatta), de használták jegyárusító rendszer és bolti kasszák alapjaként is.

Az igazán hosszan tartó, dicsőséges életciklus azonban e hónap első napján teljesen véget ért. A Microsoft bejelentette, hogy ezentúl semmilyen formában nem támogatja a szoftvert, így az végleg a számítástechnika történelemkönyvének lapjaira került.

Néhány adat a Windows 3.x-ről
– az első redmondi OS, amelyik képes volt több mint 640 KB-ot megcímezni
– 100%-ig kompatibilis volt a régebbi MSDOS alkalmazásokkal
– legalább 10 MHz-es 8086/8088-as processzort igényelt futásához, 640 KB-nyi memóriát, 7 MB-nyi merevlemez-tárhelyet, és olyan grafikus vezérlőt, amelyik a CGA, EGA, VGA szabványok közül valamelyiket támogatta

És annak, aki nosztalgiázni akar: az Ebay-en még mindig vásárolható eredeti, bontatlan(!) csomagolású Windows 3.1-es példány. Ami akár működőképessé is tehető: Stefan Berka, a GUI Documentation Project vezetője nemrég újratelepítette saját, 3.11-es példányát, és meglepve tapasztalta, hogy kisebb kiegészítésekkel, de egy mai masinán is működik a szoftver. Mit működik, kezesbárányként dolgozik. Csak szüksége van egy patch-elt SVGA driverre az 1024×768 pixeles felbontáshoz, Internet Explorer 5-re, WinZIP-re, videolejátszóra – és a bekapcsolást követő néhány másodperc múlva már kompletten felállt operációs rendszerként használható.

No persze, Internetre nem javasolt „kimenni” vele, mert a mostani webes fenyegetésekkel szemben teljesen védtelen. A Windows 3.x egy boldogabb kor ártatlan gyermeke…



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés