Connect with us

Hirdetés

technokrata

Műanyagtermelésre módosított baktériumok

Smart home

Műanyagtermelésre módosított baktériumok

Mi mindenre jó az E. Coli?

A Genomatica Inc. tudósainak sikerült kialakítaniuk egy olyan baktériumtörzset, amellyel előállítható a műanyag, kőolaj vagy földgáz felhasználása nélkül. A fenntartható folyamat során, némi cukor és víz alkalmazása mellett, butándiol (BDO) termelhető, mely felhasználása a műanyagipartól egészen a gyógyszeriparig terjed. A Genomatica szerint egy éven belül az energia- és környezetbarát folyamat olcsóbb lesz, mint a jelenlegi szénhidrogén alapú eljárás, ezáltal értékes vegyi anyagokat állíthatnak elő megújuló nyersanyagból, olcsón.

Jelenleg a BDO előállítása kizárólag kőolaj vagy földgáz felhasználásával történik, ami ráadásul nagyon energiaigényes folyamat. Azonban, a mosdókon, vécéken, de a boltban vásárolt friss húson is található E. Coli baktériumok alkalmasak arra, hogy cukor felhasználásával előállítsák a kemikáliát, a termelés így rendes nyomás és hőmérsékleti körülmények mellett megvalósítható – ezzel pedig drasztikusan csökkentő az energiaigény.

A baktériumok által termelt műanyagot hatalmas erjesztő tartályokban állítják elő hasonló módon, ahogyan az algákat hasznosítják bioüzemanyag termelésére. A vállalat cukor-felhasználási terve, amely nincs hatással az élelmiszeriparra, ráadásul mentes azoktól a konfliktusoktól, melyek az etanol alapú üzemanyagokat körülveszik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés