Connect with us

technokrata

Feljavított DVD-kkel a Blu-ray ellen

Smart home

Feljavított DVD-kkel a Blu-ray ellen

Nem kell újravenni filmjeinket, mégis sokkal szebben mutathatnak a tévén.

A HD DVD idei év elején bekövetkezett „hirtelen halála” ellenére nem adja fel a japán gyártó az optikai adattárolás területén folyó harcot. Habár a nagyfelbontású filmeket tartalmazó korongok piacát most egyértelműen a Sony-féle Blu-ray uralja, a Toshiba egy ügyes trükkel próbálja meg visszaszerezni elvesztett pozícióját. Ehhez tulajdonképpen egy régi-új eszközt használ fel: a mindannyiunk számára jól ismert DVD-t.

Mert mi is a baj a digital versatile disc-ekkel? Az, hogy HD-s kijelzőn (monitoron, tévén) már látszódnak a viszonylag alacsony felbontásból (720×480 pixel NTSC, vagy 720×576 pixel PAL szabvány esetén) adódó hiányosságai. Az addig szép(nek hitt) kép „bekockásodik”, amit csak a mozgókép felbontásának gyári növelésével (ami valójában a digitalizálás során „kevésbé csökkentést” jelent) lehet elkerülni. Hittük eddig, de itt jön be a Toshiba „trükkje”: nem cseréli le a DVD-ket, mint adathordozó médiumot, hanem helyette a lejátszón változtat. Mégpedig úgy, hogy az abba integrált elektronika és szoftver képes legyen nagyobb felbontás esetén a fent említett kockásodást megszüntetni.

Ezt a technológiát XDE-nek nevezte el a vállalat, ami az eXtended Detail Enhancement (kiterjesztett részletesség bővítés) szavak rövidítése. A cég szerint ezzel majdnem HD-s minőséget lehet elérni úgy, hogy nem kell újravásárolni a már birtokunkban levő filmes DVD-ket, elég „csak” a lejátszót lecserélni. Az új eszközben dolgozó technológia ugyanis úgy konvertálja fel a 480 pixeles képet 1080p-s felbontásra, hogy az „eredeti” pixelek közé interpolál néhányat.

Példa
Tegyük fel, hogy van egy vörös színskálánk, ami 480 pixel széles. Ha ezt (az egyszerűség kedvéért) duplájára nyújtjuk, akkor azzal nem nő a részletessége a képnek, – ha eddig minden egyes pixelhez külön vörös árnyalatot rendeltünk, akkor ezt követően minden második pixelhez tartozik majd a többitől eltérő árnyalat (az azonos színű pixelek egymás mellett, kettesével állnak). Ha viszont két, egymással szomszédos pixel közé úgy illesztünk be egy harmadikat, hogy az eredeti kettőből kiszámolunk egy középszín-értéket, akkor egy új, „átmeneti” színt kapunk. Emiatt pedig sokkal szebbé válik a felnagyított kép: eltűnik a (felnagyításból adódó) kockásodás, a színátmenetek sokkal „lágyabbak” lesznek.

Nos, valahogy így működik az XDE is, ami elsőként a Toshiba XD-E500 DVD-lejátszójában debütál majd (ebben a vállalat SpursEngine SE1000 chipje teljesít szolgálatot). Nemsokára azonban a Qosmio noteszgépekben is megjelenik majd egy „revitalizált” DVD-meghajtó, vagyis itt a Toshiba válasza a HD DVD eltűnésére, a mobil szegmenst illetően is.

Fontos megjegyezni, hogy ettől a régi filmes DVD-k nem lesznek HD-minőségűek – „csak” megközelítik azt. A japánok állítása szerint azonban sokkal szebbé válhatnak az eddigi digitális filmjeink, anélkül, hogy újra meg kellene venni őket BD-n a boltban. Mindezt alig 150 dollárért: az XD-E500-as ugyanis az Egyesült Államokban ennyiért kerül forgalomba, még ebben a hónapban.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin