Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feljavított DVD-kkel a Blu-ray ellen

Smart home

Feljavított DVD-kkel a Blu-ray ellen

Nem kell újravenni filmjeinket, mégis sokkal szebben mutathatnak a tévén.

A HD DVD idei év elején bekövetkezett „hirtelen halála” ellenére nem adja fel a japán gyártó az optikai adattárolás területén folyó harcot. Habár a nagyfelbontású filmeket tartalmazó korongok piacát most egyértelműen a Sony-féle Blu-ray uralja, a Toshiba egy ügyes trükkel próbálja meg visszaszerezni elvesztett pozícióját. Ehhez tulajdonképpen egy régi-új eszközt használ fel: a mindannyiunk számára jól ismert DVD-t.

Mert mi is a baj a digital versatile disc-ekkel? Az, hogy HD-s kijelzőn (monitoron, tévén) már látszódnak a viszonylag alacsony felbontásból (720×480 pixel NTSC, vagy 720×576 pixel PAL szabvány esetén) adódó hiányosságai. Az addig szép(nek hitt) kép „bekockásodik”, amit csak a mozgókép felbontásának gyári növelésével (ami valójában a digitalizálás során „kevésbé csökkentést” jelent) lehet elkerülni. Hittük eddig, de itt jön be a Toshiba „trükkje”: nem cseréli le a DVD-ket, mint adathordozó médiumot, hanem helyette a lejátszón változtat. Mégpedig úgy, hogy az abba integrált elektronika és szoftver képes legyen nagyobb felbontás esetén a fent említett kockásodást megszüntetni.

Ezt a technológiát XDE-nek nevezte el a vállalat, ami az eXtended Detail Enhancement (kiterjesztett részletesség bővítés) szavak rövidítése. A cég szerint ezzel majdnem HD-s minőséget lehet elérni úgy, hogy nem kell újravásárolni a már birtokunkban levő filmes DVD-ket, elég „csak” a lejátszót lecserélni. Az új eszközben dolgozó technológia ugyanis úgy konvertálja fel a 480 pixeles képet 1080p-s felbontásra, hogy az „eredeti” pixelek közé interpolál néhányat.

Példa
Tegyük fel, hogy van egy vörös színskálánk, ami 480 pixel széles. Ha ezt (az egyszerűség kedvéért) duplájára nyújtjuk, akkor azzal nem nő a részletessége a képnek, – ha eddig minden egyes pixelhez külön vörös árnyalatot rendeltünk, akkor ezt követően minden második pixelhez tartozik majd a többitől eltérő árnyalat (az azonos színű pixelek egymás mellett, kettesével állnak). Ha viszont két, egymással szomszédos pixel közé úgy illesztünk be egy harmadikat, hogy az eredeti kettőből kiszámolunk egy középszín-értéket, akkor egy új, „átmeneti” színt kapunk. Emiatt pedig sokkal szebbé válik a felnagyított kép: eltűnik a (felnagyításból adódó) kockásodás, a színátmenetek sokkal „lágyabbak” lesznek.

Nos, valahogy így működik az XDE is, ami elsőként a Toshiba XD-E500 DVD-lejátszójában debütál majd (ebben a vállalat SpursEngine SE1000 chipje teljesít szolgálatot). Nemsokára azonban a Qosmio noteszgépekben is megjelenik majd egy „revitalizált” DVD-meghajtó, vagyis itt a Toshiba válasza a HD DVD eltűnésére, a mobil szegmenst illetően is.

Fontos megjegyezni, hogy ettől a régi filmes DVD-k nem lesznek HD-minőségűek – „csak” megközelítik azt. A japánok állítása szerint azonban sokkal szebbé válhatnak az eddigi digitális filmjeink, anélkül, hogy újra meg kellene venni őket BD-n a boltban. Mindezt alig 150 dollárért: az XD-E500-as ugyanis az Egyesült Államokban ennyiért kerül forgalomba, még ebben a hónapban.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés