Connect with us

Hirdetés

technokrata

Toshiba Qosmio: a notebook, amitől mindenki ledöbben

Smart home

Toshiba Qosmio: a notebook, amitől mindenki ledöbben

Kipróbáltuk, mit tud a hordozható számítógépek császára.

Közel négy éve, hogy először beszámoltunk a japán Toshiba „mindent bele” laptopjáról, a Qosmio-ról. Nemrég lehetőségünk nyílt a modell G40-es változatát kipróbálni; megtapasztalni, milyen érzés egy olyan masina előtt ülni, amibe tényleg mindent beleraktak, amit csak elvárhat a felhasználó.

Kezdjük a tartozékokkal! Külső tápegysége mellett számos kábelt is csomagolt hozzá gyártója: RCA videokábelt, HDMI kábelt a nagyfelbontású videotartalmakhoz, DVB-T antenna is jár hozzá, illetve analóg tévézésre használható antennakábelt is kap a vásárló pénzéért. Külön érdekesség, hogy a Toshiba csomagolt hozzá távirányítót (és elemeket) is – hiszen a Qosmio G40 multimédiás noteszgép a javából.

Ezt erősíti LCD-je is: 17 colos méretű folyadékkristályos kijelzője a legtöbb asztali monitort, hagyományos notebook-LCD-t és televíziót kenterbe veri. Erre pedig azért képes, mert a gyártó full HD-s felbontásra (1920×1080 pixel) készítette fel. Ezen valóban megdöbbentő részletességgel lehet filmeket nézni – persze csak akkor, ha az alkotás szintén nagy felbontásban lett rögzítve. Két lehetőség áll a HD-s filmnézésre vágyó felhasználó előtt: vagy valamilyen, „házilag” (például H.264 kodekkel) tömörített, eredeti lemezről készített mozgóképet néz, vagy HD DVD-t vásárol (ez utóbbit is le tudja játszani a Qosmio).

Aki egy kicsit jártasabb az optikai lemezformátumok között dúló háborúban, az tudhatja, hogy az idei év elején a Time Warner úgy döntött, hogy csak a Blu-ray technikát fogja támogatni. Mivel a kiadó súlya hatalmas az elsődlegesnek mondható amerikai piacon, ezzel el is döntötte a harcot: a HD DVD eladások először visszaestek, majd a múlt hónapban azt is bejelentette a Toshiba, hogy leáll a fejlesztéssel/gyártással. A notebookba azonban még ilyen drive került; arra a kérdésünkre, hogy mi várható a jövőben ezzel kapcsolatban, nem kaptunk egyértelmű választ. „A cég számba veszi a lehetséges fejlesztési irányokat, és ezeknek megfelelően fog dönteni a későbbiekben.” – hangzott a hivatalos álláspont.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés