Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csapdát állítanak a japánok

Smart home

Csapdát állítanak a japánok

Kellemes séta virágpor-koncentrációt mérő robotokkal.

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben, azaz hímivarsejtjeiben lévő fehérjék váltják ki. A szaporodáshoz nélkülözhetetlen, szabad szemmel nem látható sejteket leginkább a rovarok vagy a szél közvetítik a növények között. Mivel az allergiát okozó pollenek nagy része igen könnyű, a légáramlatok segítségével terjednek szét a levegőben. A szaporítóanyag a légutakon keresztül jut a szervezetbe, enyhe vagy súlyos panaszokat okozva.

A kora tavasztól június végéig virágzó fák pollenjeire lényegesen kevesebb ember érzékeny, mint az egyéb növényi vagy környezeti allergénekre. A virágzási idő fajtánként változó, azonban a keresztallergia kialakulása miatt tartós panaszokat is okozhat, leginkább kötőhártya-gyulladást, de előfordulhat a fapollenekre érzékenyeknél szénanátha és asztmás roham is.

A pollenallergiában szenvedő betegek számára fontos a virágzások idejének ismerete, amelyekről a pollenjelentések adnak felvilágosítást. A levegő virágpor-koncentrációját az úgynevezett pollencsapdák segítségével mérik a szakemberek. Ez idáig Tokióban is így volt, ám egy új kezdeményezésnek köszönhetően a képen látható helyes kis robotok monitorozzák a levegőt, és ez alapján informálják használójukat, hogy merre mehetnek tovább fulladás nélkül – vagy rosszabb esetben enyhe légszomjjal.

Első körben kétszáz önkéntes szénanáthás hagyja a pollencsapdáját esténként a küszöbön, hogy másnap megsétáltassa. Út közben a robot elkapja a szállingózó virágport, és figyelmeztetésként megváltoztatja szemének színét, valamint az adatokat elküldi a meteorológiai központnak is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés