Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kapcsoljuk ki a szervereket!

Smart home

Kapcsoljuk ki a szervereket!

Nyolc tipp a környezetkímélőbb számítástechnika érdekében.

A környezetvédelem ügye az 1960-as évek óta nem volt olyan hangsúlyos, mint napjainkban. A nagyvállalatoktól és a kormányzatoktól is ma már egyre inkább elvárják a zöld célú törekvéseket. Nem meglepő, hogy a szervezetek az informatikai vállalatokat is a környezettudatosabb működés támogatására szólították fel.

Az EDS tanácsadói, hogy segítsenek a vállalatoknak és kormányzatoknak egy sikeres évkezdésben, egy 8 tanácsot tartalmazó listát állítottak össze, amely mentén az informatikai igazgatók megnövelhetik IT infrastruktúráik élettartamát, és csökkenthetik azok környezeti ártalmait 2008-ban.

A 8 tipp a következő:

1. Szerver virtualizáció.

Az első dolog, a sok szervezet által rosszul értelmezett, „egy alkalmazás – egy szerver” paradigma elvetése. A szerver virtualizáció lehetővé teszi sokrétű és összetett alkalmazások használatát, amelyek ugyanarról a fizikai szerverről biztonságosan futtathatók. Ha a szerverek jelenlegi 15-20%-os kihasználtságát 80-90%-ra tudnánk emelni, akkor kevesebb szerver több munkát tudna elvégezni ugyannyi energiafelhasználás mellett.

2. Használaton kívüli szerverek lekapcsolása.

Az energiát úgy a legkönnyebb megspórolni, ha el sem használjuk. A szervereket és a meghajtókat csak akkor kell bekapcsolni, amikor szükséges. Ez a környezettudatos működési modell hatással van egy vállalat teljes informatikai infrastruktúrájára.

3. Energiatakarékos technológiák alkalmazása.

A harmadik lehetőség az energiatakarékos technológiák alkalmazása, amelyek ma már a legtöbb laptop-használó előtt ismertek. A csökkentett üzemmódban működtetett szerverek kevesebb energiát használnak. Emellett a vállalatnak érdemes olyan szervert alkalmazni, amely magas energiahatékonysági mutatóval rendelkezik bármely választott konfiguráció esetében.

4. Alkalmazások optimalizálása.

A negyedik lehetőség az adatközpontokban futó alkalmazások optimalizálása. A felesleges vagy kevés üzleti hasznot hozó szoftverek mind olyan elemek, amelyek visszafogják az adott szerver hatékonyságát. Optimalizálni kell az alkalmazásokat, hogy csökkentsük a szerverek terhelését.

5. Szigorú karbantartási, felügyeleti szabályok bevezetése.

Az ötödik lehetőség nagyon alapvető és könnyen teljesíthető. Az adatközpontokért felelős munkatársak szigorú szabályok segítségével növelni tudják az IT eszközök hatékonyságát: a hatékonysági szint illetve a működtetési feltételek meghatározásával elérhető, hogy csökkenjen a hűtésre fordított energia. Ezek, és egyéb hatékony lépések segítségével növekedni fog az adatközpontok kihasználtsága, és kisebb lesz az IT infrastruktúra ökológiai hatása.

6. Magasabb sűrűségű, Multi-Core processzorok alkalmazása.

Az újabb multi-core CPU-k irányába tett fejlesztések és trendek sokkal hatékonyabb processzorokat eredményeznek, amelyek kevesebb áramot fogyasztanak. Az egyre magasabb hatékonysággal működő, illetve az egy chipen lévő 8, 16, 24 vagy több processzor kevesebb szerverfelhasználással egyre kisebb energiafogyasztást biztosít.

7. Több figyelem az infrastruktúra működtetésére.

Hozzászoktunk az olcsó számítástechnikához, melytől társadalmunk többsége függ, s figyelmen kívül hagyjuk az olyan munkafolyamatokat, mint beszerzés, fejlesztés és működtetés. Egy adott szerver beszerzésekor nemcsak a vételár alapján kell dönteni, fontos szempont a működtetés költsége is. Amennyiben a felhasznált elektromos áram költsége meghaladja a szerver vételárát, úgy az energiatakarékosabb változat mellett döntsünk. Hosszú távon megtérül és a környezetet is kíméli.

8. Zöldnek lenni jövedelmező befektetés.

Az IT iparág számára nagyon fontos az olyan innovatív alkalmazások keresése, amelyek tényleges hatással vannak a vállalkozásokra és azok ügyfeleire is. A vállalkozások meglévő elektronikai eszközeik mellett használhatják például a DALI-t (Dimmable Addressable Lighting Interface) is. Ez az energiafelhasználást a világítás révén szabályozó illetve ellenörző szoftver, amely segítségével az áramfogyasztás 40%-kal csökkenthető. Programozható termosztátok révén minden épület hőmérséklet, pára és nyomás szabályozhatósága révén is elérhető energiatakarékosság. Ezen technológiák a működéséhez és a gyors megtérüléséhez elengedhetetlen az integrált számítástechnika. A világ hamarosan szemtanúja lesz az IT iparág robbanásszerű fejlődésének. Az elkövetkező években sorra jelennek meg az egyre alacsonyabb energiaigényű rendszerek a meglévő és új épületekben egyaránt. Az alacsony energiafelhasználás üzleti előnye nemcsak a költségszerkezetben, hanem a környezetterhelés mértékében is tükröződik. Az ökológiai hatás mértékének csökkentése nemcsak a Földnek előny, hanem az üzleti életnek is.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés