Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szuperfoci stadiontechnikával

Smart home

Szuperfoci stadiontechnikával

A modern élsport csúcstechnológiát igényel.

A Bundesliga új szezonjának nyitánya alkalmából Hermann Requardt, a Siemens CTO-ja kijelentette: „A modern élsport csúcstechnológiát igényel – a stadionvilágítástól a forgalom-menedzsment rendszereken át az óriás videó-kijelzőkig és a nézők biztonságáig.” Az Allianz Arénában és körülötte már most is számos Siemens megoldás van, amelyek most tovább bővülnek. Ilyen a stadion homlokzati és belső világításának elektrotechnikai megoldása. Kívülről 4250 Osram fényforrás tudja a teljes 25 000 m2-es felületet kívánságra vörös, kék vagy fehér fényárral beborítani. Két, tandemben dolgozó generátor összesen 12 MW teljesítménnyel gondoskodik a szükséges elektromosságról, így biztosítva a stadion működését áramkimaradás ellen.

A Siemens Building Technologies ágazat többek között 4600 tűzjelző detektort és 15000 locsolófejet integrált egy biztonsági rendszerbe. Vészhelyzet esetén 6200 hangszóró összesen 150000 Watt összteljesítményű riasztása minden nézőhöz eljut. A biztonságot szolgálja az a 90 kamerás videó-megfigyelő rendszer is, amely révén a stadion gyakorlatilag minden zuga szemmel tartható. A Siemens felelős továbbá a két 92 m2-es, legmodernebb rögzítő és vezérlő technikával felszerelt videó-fal telepítéséért és a stadion parkolóhelyeinek menedzsment-rendszeréért is. A stadion körzetében is használnak Siemens technológiát, például a forgalomvezető rendszert, amely segítségével a nézők könnyen és gyorsan feljutnak a közeli autópályára, egy vészkijárati rendszert és egy forgalom-információs rendszert.

Karl-Heinz Rummenigge, az FCB igazgatóságának elnöke ehhez hozzátette: „Az Allianz Arena a Siemens-szel való hosszú távú partneri kapcsolatunk révén még izgalmasabb színhely lesz szurkolóink számára”. A Bayern stadionja mintegy kirakat is lesz a Siemens stadiontechnikai megoldásai számára. A Siemens-nek opciója van a kétéves szerződés további egy évvel való meghosszabbítására. Uli Höness elnökhelyettes szerint örvendetes, hogy a Siemens olyan kapcsolat, amely minden technológiai igényt egy kézből ki tud elégíteni.”

A Siemens egész Németországban egyike a stadiontechnika fő szállítóinak. Forgalomirányító rendszerei a Ruhrvidéken, Frankfurtban és Kölnben is segítik a stadionok elérését és a parkolást. A legutóbbi foci-VB valamennyi stadionjában Siemens biztonsági rendszert használnak, amely egyetlen platformban fogja össze a beléptető rendszert, a tűz-, füst-, mozgás- és behatolás-érzékelőket és a videó-megfigyelést. A fontos labdarúgó mérkőzésekre szóló jegyeken RFID-chip van, amely a beléptetéshez szükséges információkat tartalmazza. Siemens technológiával a jegyeket másodpercek alatt lehet olvasni, a nézők így gyorsan helyükre jutnak. Frankfurt, Berlin, Kaiserslautern és München stadionjaiban a „rivaldafények” és a hangosítás rendszere gondoskodik arról, hogy a nézők a pályán folyó eseményt jól láthassák, illetve hallhassák. Dortmund és Kaiserslautern esetében a Siemens szállította a teljes energia-menedzsment (energia-ellátás és -elosztás) rendszert. A tavalyi VB óta a nürnbergi easyCredit Stadion – korábban Frankenstadium – különleges technikai érdekességgel rendelkezik: a Siemens napenergia-rendszert tervezett és szerelt fel a stadion tetejére, amely természetesen nemcsak labdarúgó mérkőzések alatt működik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés