Connect with us

Hirdetés

technokrata

“A világ legnagyobb teljesítményű mikroprocesszora”

Smart home

“A világ legnagyobb teljesítményű mikroprocesszora”

A Sun magának adományozta a címet.

A Sun bejelentette az UltraSPARC T2 lapkát, amely a gyártó állítása szerint a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. Ez az első processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Egyetlen lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegőpontos műveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. A processzor a Solaris operációs rendszer számára is erőteljes támogatást biztosít. A többféle komponens egyetlen szilíciumlapkára való integrálása nemcsak költségmegtakarítást, de teljesítménynövelést és gazdaságos energiafelhasználást is eredményez, fokozott megbízhatóság mellett.

A vállalat az UltraSPARC T2 processzorhoz kapcsolódó szellemi tulajdont is nyílt forráskódú licenc alapján fogja kiadni; bétaprogramot indít az OpenSPARC T2 közösség számára, továbbá dokumentációt ad ki azzal a céllal, hogy a szoftver- és eszközfejlesztők megismerkedhessenek ezzel a nagyteljesítményű architektúrával.

Az UltraSPARC T2 processzor a Sun új, CoolThreads elnevezésű CMT-technológiájára épül, ezért beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel. Összehasonlításképp: a négymagos Intel Xeon ugyanakkor 30 wattot, az IBM négyszálas Power6 processzora pedig 35 wattot fogyaszt szálanként. Mindamellett jó számítási teljesítményre képes: a SPECint_rate2006 tesztprogram 78,3 pontos eredményt mutatott, a SPECfp_rate2006 értéke pedig 61,5 volt. Az UltraSPARC T2 processzor kétszer annyi szálat kezel, mint a Sun UltraSPARC T1, pedig már a T1 is világrekord részesévé vált a közelmúltban, amikor tíz Sun Blade T6300 szervermodul 8253.21 értéket ért el a SPECjAppServer2004 JOPS@Standard alkalmazásszerver-teszten.

További jellemzők
• Hálózati funkciók – Két darab virtuálisan megtöbbszörözhető, többszálas, 10 gigabites sebességű Ethernet-port beépített adatcsomag-osztályozással a gyors hálózati hozzáféréshez illetve a szerverek közötti kommunikációhoz.
• Biztonsági funkciók – Nyolc kriptográfiai gyorsítóegység és összesen 10 független funkció a szüntelenül bővülő biztonsági követelmények valamint az NSA által jóváhagyott algoritmusok támogatásához, amellyel a biztonsági funkciókat teljesítményveszteség nélküli valósítja meg a processzor.
• Számítási képességek – Nyolc lebegőpontos egység teszi kihasználhatóvá a CMT-technológia előnyeit a nagy számításigényű tudományos alkalmazások területén is.
• I/O-kezelés – A nyolcsávos, az ágazatban szabványként elfogadott PCI Express I/O-egység egyebek mellett gyorsítja a streamingalkalmazásokat, az adatbázisok olvasását és írását, valamint az adatmentési műveleteket.
• Memória-hozzáférés – A Quad memóriavezérlők másodpercenként több mint 50 gigabájt memóriaforgalmat tesznek lehetővé.
• Szoftvertámogatás – A többszálas működésre optimalizált Solaris kihasználja a sokszálas processzort, ami nyílt és gazdaságos virtualizációt tesz lehetővé.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés