Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft képformátuma véget vet a JPEG egyeduralmának?

Smart home

A Microsoft képformátuma véget vet a JPEG egyeduralmának?

Standardizálják a HD Photo-t.

16 amerikai szabványcsoport fog nemsokára szavazni arról, hogy a Joint Photographic Experts Group (innen származik a JPEG file-formátum elnevezés) standardizálja-e a Microsoft HD Photo formátumát. A redmondi szoftveróriásnak ez mindenképpen jó hír, hiszen nem mindegyik állománytípus jut el a bizottság elé – Bill Gates cége ezért reménykedik is, hogy 2008 közepére már JPEG XR néven állhat a formátum a felhasználók rendelkezésére, mondta Robert Rossi, a vállalat kép- és videotechnológiával foglalkozó részlegének vezető programmenedzsere.

A JPEG standardizálás hozzájárulhat a formátum népszerűségének növekedéséhez, állítja Ed Lee, az Infotrends elemzője. Lee szerint a lépés jelentős segítség lehet a HD Photo jövőjét tekintve, mivel így sokkal nagyobb esélye nyílik a Microsoftnak arra, hogy az olyan cégeket, mint a kameragyártók és a külső szoftverfejlesztők, meggyőzze arról: használniuk kell a formátumot. A csúcskategóriás kamerákat készítő Hasselblad, az ilyen készülékekhez érzékelőket fejlesztő Foveon, valamint a képfeldolgozó chipeket fejlesztő ARM és Novatek Microelectronics cégekkel már sikerült megállapodást kötnie Gates vállalatának, sőt az Adobe Systems is beállt már a sorba.

Redmond egyébként a HD Photo köré igyekszik építeni az emberek (legalábbis a Windows felhasználók) digitális életét; nem véletlen, hogy a Vista beépítetten támogatja a formátumot. Persze előfordulhat, hogy még így sem tudja sikerre vinni – emlékezzünk csak a JPEG 2000-re, ami a JPEG-et hivatott leváltani. Ez a formátum annak ellenére nem terjedt el a felhasználók körében, hogy az eredeti file-nál jobb tömörítési minőséget garantált. Mindössze a piac speciális szegmenseit hódította meg, mint amilyen a digitális mozi, az orvosi képkezelés, a térképészet és földrajzi információs rendszerek.

A fenti példa ellenére a Microsoft sokat tesz azért, hogy ne jusson a JPEG 2000 sorsára. Hozzáférést biztosít például minden olyan szabadalmához, ami a JPEG XR-rel kapcsolatos. Az „eXtended Range” jelölést pedig azért kapta, mert képes a következőkre:
– a hagyományos JPEG-minőséget feleakkora méretben produkálja (vagy ugyanakkora méret mellett jobb minőséget biztosít),
– szemben a JPEG-gel, az XR képes veszteségmentes tömörítésre,
– jobb színhűséggel rendelkezik,
– akár 32 GB-os méretű is lehet (ez 68,6 terapixelt jelent).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés