Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újraépíthetjük magunkat

Smart home

Újraépíthetjük magunkat

Bionikus kezet készítettek a skótok.

Egy skót vállalalat bemutattott egy forradalmi robotkezet, mely hamarosan akár a közgyógyászatban is eléthetővé válhat Brtianniában. A skóciai szilíciumvölgyben található Touch Bionics által fejlesztett i-LIMB minden ujjában található egy motor, amelyet a viselőjének idegsejtjei által kibocsátott ingerületek irányítanak. Az eszköz már használatban van, a páciens pedig bíztató eredményekről ad számot.

„Minden nap, mikor használom a kezet, meglepődöm” – mondta az amerikai hadsereg nyugdíjazott őrmestere, Juan Arredondo, aki 2004-ben, Irakban veszítette el karját. „Nemv életlen, hiszen meg tudom fogni a műanyag poharat anélkül, hogy összeroppantanám azt. A másik műkezemmel nagyon kellett koncentrálnom, hogy milyen mértékű erővel fogom meg a tárgyakat. Az i-LIMB olyan természetessé teszi a dolgokat. Úgy tudom megfogni a műanyagpoharat, mint bárki más.”

A robotkéz olyan érzékelőkkel dolgozik, melyeket a beteg kézcsonkjához rögzítenek. Ezek a szenzorok figyelik az idegingerületeket, és az izomaktivitást, majd ezek alapján határozzák meg használójának szándékát. A mesterséges végtagot természetesen bőrszínű burkolattal látták el.

„A kozmetika mérhetetlenül fontos a végtagpótlásban, nemcsak a megjelenésért, hanem a tartósság miatt is” – mondta Stuart Mead, a Touch Bionics igazgatója. „Néhány beteg, különösen a katonák, inkább a robothatású i-LIMB bőrt részesítik előnyben, míg mások számára az az elvárás, hogy a pótkéz egybeolvadjon a testükkel, és élethű borítással rendelkezzen.”

Az eszközt hivatalosan július 29-én, a Vancouver-i 12. World Congress of the International Society for Prosthetics and Orthotics rendezvény alatt mutatják be.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés