Connect with us

Hirdetés

technokrata

Színes e-papír a Fujitsutól

Smart home

Színes e-papír a Fujitsutól

Mentsük meg a fákat, de kíméljük szemeinket!

Habár az elmúlt héten szinte minden nap a hannoveri cebites újdonságok jegyében telt, azért szerencsére nem vált németközpontúvá teljesen a hardvervilág. Ennek egyik ékes bizonyítéka a Fujitsu North American Technology Forum 2007, melyet a Fujitsu Labs rendezett meg. A kétnapos esemény során számos japán és amerikai mérnök futurisztikus fejlesztését igyekezett bemutatni a gyártó, melyek megváltoztathatják a jövőről alkotott képünket.

Kezdetnek mindjárt itt van a színes ábrák, betűk megjelenítésére is képes e-papír. Az elektronikus papírról már számos alkalommal nyilatkozott bizakodóan egy-egy nagyvállalat, ám mindeddig maximum négyárnyalatú (fekete, sötétszürke, világosszürke, fehér) megoldások láttak olyan prototípus formájában napvilágot, melyek akár kereskedelmi forgalomba is kerülhettek volna. De nem kerültek – a könyvolvasásszerű élményt nyújtó e-paper széleskörű debütálása (sajnos) még várat magára. Ezen változtatna a Fujitsu, a már fent említett színgazdag megvalósítással.

A vékony folyadékkristályos kijelzőre alapuló eszköz immár kézbe vehető prototípusát mutatták be tehát az észak-amerikai fórumon, egy 3 évig tartó fejlesztést koronázva meg ezzel. Egy ilyen készülék alkalmazása számos előnnyel jár: nincs szükség többé papírkötegek felhalmozására könyvek olvasásához, és az LCD és CRT monitorokkal szemben sokkal szemkímélőbb alkalmazásuk. Ugyanakkor nem igényelnek energiát az adott állapot fenntartásához, tehát csupán a „lapozás” emészti a kis eszköz akkumulátorának töltöttségét, az adott oldal folyamatos megjelenítése nem.

Dave Marvit, a Fujitsu speciális projektjeinek tanácsadója nyilatkozott az e-papír technikai részleteiről. Elmondása szerint egy 8 colos, 640×480 pixeles felbontású változat előállítása prototípus szinten már nem probléma. A kutatók azon dolgoznak, hogy a mindössze 20 centiméteres (nagyjából A5-ös) mérettel bíró papírt nagyobb, 12 colos változatban is elő tudják állítani. Nem kizárt, hogy néhány év múlva már az óriásplakátok is ilyen anyagból lesznek, mivel a kijelzők akár 2,5 méteres átlóval is rendelkezhetnek, büszkélkedett Marvit a Fujitsu fejlesztésével.

Sajnos a megjelenési időpontot csak hozzávetőlegesen tudta „belőni” a tanácsadó: előreláthatólag 2008 áprilisáig piacra fog kerülni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés