Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kínai zászló a Holdon?

Smart home

Kínai zászló a Holdon?

A NASA szerint az amerikaiak visszatérése előtt feljutnak a kínaiak a Holdra.

Michael Griffin, a NASA szakembere szerint nagy a valószínűsége, hogy a kínai nép lesz a következő nemzet, amelyik feljut a Holdra, még mielőtt az amerikaiak újra visszatérnének az égitestre. „Ha akarnának, felmehetnének” – mondta. Joggal, hiszen a kínai űrprogramon körülbelül kétszázezren dolgoznak, míg a NASA munkaereje 75 ezer fő körül mozog.

Emellett a pénzügyek tekintetében is jobban állnak: az amerikai űrhivatal valószínűleg 2019-ben tudja majd újra a Holdra küldeni asztronautáit, néhány milliárd rendkívüli bevétel is csupán két évvel, 2017-re hozná előre a Holdra szállást. Eközben a kínai kormány önti a pénzt a nemzet űrtörekvéseinek feneketlen kosarába.

A NASA szerint komoly költségvetési megszorító intézkedések és elbocsátások miatt késik a Hold-program, annak ellenére, hogy az űrhivatal több projektet is a háttérbe szorított ennek érdekében. Bart Gordon, a fehérház tudományos bizottságának elnöke elmondta, hogy a NASA „C vágányra” fut, ha nem kapja meg azt az elegendő finanszírozást, amelyre szüksége van.

Amellett, hogy kérdésessé vált a már elavult és egyre kevésbé megbízható űrrepülő 2010-es nyugdíjaztatása, a NASA-nak még időben be is kell fejeznie az új jármű, a Crew Exploration Vehicle (CEV) programját. A tesztrepüléseket néhány éven belül meg kell kezdenie ahhoz, hogy Bush elképzelései szerint még 2020 előtt újra, 45 év szünet után a Holdra lépjenek.

Griffin elmondta: „Ha a CEV-et tovább halasztják, átengedjük a humán űrrepülés területén betöltött vezető szerepünket pont abban az időben, amikor Oroszország és Kína jóval több kapacitással rendelkezik, emellett India is bejelentette együttműködési szándékát velük.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés