Connect with us

Hirdetés

technokrata

PC vezérlés saját agyunkkal

Smart home

PC vezérlés saját agyunkkal

Játék, szövegszerkesztés, adatbevitel – már piacon a technika.

Egy osztrák gyógyászati és elektronikai vállalat, a Guger Technolgies lett az első olyan cég a világon, amely lehetővé tette a számítógépek gondolati úton való vezérlését, és már kereskedelmi forgalomba került termékkel is rendelkezik. A vállalat Brain-Computer Interface (BCI) nevű felszerelése az elektrofiziológiai jeleken keresztül történő mentális aktivitás észlelésére alapozva működik, mint ahogyan például az elektorenkefalográf (EEG). Ezeket képes vezérlő jelekké alakítani, és ilyen módon az agyi jelek akár adatbevitelre, akár kurzormozgatásra is használhatók egy monitoron, de az elektromotorral bíró kerekesszékek irányítása is megoldható általuk.

Nyugati szomszédunk eredménye a tudományos fantasztikum egy újabb fantazmagóriáját tette valósággá – a közvetlenül, agyi ingerületekkel való vezérlés már régóta foglalkoztatta a sci-fi írókat. Amint azt az European Information and Communication Technology (ICT) 2007-es nagydíját elnyert eszköz hannoveri bemutatóján elhangzott, a BCI elsődleges felhasználási területe a lebénult emberek életében hozhat nagy változást. Talán az egyik legnevesebb, a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt felmutató brit tudós, Stephen Hawking esetén keresztül a legkönnyebb bemutatni, mire is lehet képes az osztrák fejlesztés: a környezetével mindössze egyetlen mozdítható ujjával és a modern számítástechnikával kommunikálni tudó kutató az élő példa arra, hogy egy sérült testbe zárt briliáns elme mit érhet el, ha segítséget kap.

Működés
A g.BCIsys BCI készlet Windows PC-s környezetben alkalmazható, de képes Windows Mobile Platformra alapuló eszközökkel is együttműködni. Használatához szükség van a g.MOBIlab névre keresztelt könnyűsúlyú bioszignál rögzítő rendszerre. Az EEG feldolgozás, elemzés és mintafelismerés így használható szinte mindenféle számítástechnikai feladat ellátására – „diktálásra” és üzenetfogalmazásra, de akár számítógépes játékot is lehet vezérelni segítségével. Egy Call of Duty szintű multiplayeres lövöldözés fragkirályi címe persze még nem vihető el egy, közvetlenül az aggyal kommunikáló beviteli eszköz révén, de a fejlesztők célja elsősorban nem is ez volt.

Az EGG adat kétféleképpen nyerhető ki az agyból. Vagy egy érzékelőkkel teleaggatott sapka segítségével (lásd a képet), de akár ki is lehet mindezt iktatni egy beültetéssel. Közvetlen implantátum kerülhet az agyba, így küszöbölve ki a fenti eszköz alkalmazásából adódó kényelmetlenségeket. Ez hosszú távú használatnál jelenthet alternatívát, például ágyban fekve, a vezérlősapkától „messze”.

Egyelőre nem közölte a nyilvánossággal a BCI rendszer árát a Guger. Jelenleg olyan nagyvállalati és kormányzati szinten terjeszti megoldását, mint amilyet például a NASA, a Nokia és a Sony jelent.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés