Connect with us

Hirdetés

technokrata

Smart home

Áram a Marson

Az világegyetem felfedezésének leendő energiaforrását teszteli a NASA.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala az emberi fülben talált anyaggal végez kísérleteket, melyet energiaforrásként alkalmaznának az univerzum feltárásához.

Mint ismeretes, hallás során a levegő által továbbított hanghullámokat a fülkagyló felfogja, majd ezeket a hallójáraton keresztül a középfülbe továbbítja. A hanghullámoktól a dobhártya vibrálni kezd, rezgéseit a hallócsontocskák továbbítják a csigának. Itt találhatók azok a rendkívül érzékeny belső szőrsejtek, amelyek a rezgő levegőrészecskék mechanikai energiáját elektromos energiává alakítják. Végül ez idegi impulzus formájában a hallóidegen keresztül az agyba jut. A szintén a csigában található külső szőrsejtek az agyból érkező jelek hatására mozognak, ezzel befolyásolva a hang erősítését. Mindezt pedig a szőrsejteken található motor fehérje, a prestin teszi lehetővé.

A kísérletek az emberi fülben található külső szőrsejtek működésén alapulnak, melyek azt a természetes elektromos erőt használják önmaguk mozgatására, így a hang erősítés befolyásolására is, amely termelésére minden emberi szervezet képes. A bioelektromos technológiai megoldásokkal foglalkozó IntAct Labs kutatócsoportja szerint a módszer a protein segítségével megfordítható, így a mozgást felhasználva elektromos áram fejleszthető. Bár a legtöbb prestin azonban csak nagyon kis mennyiségű elektromosság előállítására képes, a kutatók abban bíznak, hogy a fehérjét nagy számban felhalmozva, egyfajta „generátor bőrt” létrehozva képesek lesznek az asztronauták a szükséges energiájukat saját maguk előállítani. Ha ilyen módon nagy mennyiség áram előállíthatóvá válik, megoldódik az a jelentős probléma, mely az űrutazás és űrkutatás során eddig a legnehezebben volt megoldható.

Ami a legjelentősebb volna a felfedezésben, hogy a Marson épített szerkezeteket ezzel az anyaggal vonnák be, és a bolygó szelét használnák fel az energia termeléséhez.

Matthew Silver, az IntAct Labs szakembere elmondta: “Első körben be szeretnénk bizonyítani, hogy a működési elv megállja a helyét a gyakorlatban is. A végső cél olyan struktúrát tervezni, amely rendelkezik a biológiai mechanizmusok önszerveződő képességével.”

A biológiai anyag alkalmazása lehetővé tenné ezt is, hogy ez az réteg regenerálja magát sérülés esetén.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés