Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szatellites navigáció csökkenti a stresszt

Smart home

A szatellites navigáció csökkenti a stresszt

A rendszer használata fokozza az óvatosságot.

A holland kutatóintézet, a TNO bejelentette megbízásra készített kutatásának eredményét, amely szerint a szatellites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára. A tanulmány elkészítését az Aon, Athlon Car Lease, Delta Lloyd (az Aviva Plc része) és a TomTom kezdeményezte.

A tanulmány nemcsak azt állapította meg, hogy a szatellites navigációs eszköz használata jó hatással van a vezető magatartására, amikor általa ismeretlen területen közlekedik, ismeretlen célpont felé, hanem azt is, hogy egy ilyen rendszer használata úgy fokozza az óvatosságot, hogy közben csökkenti a stresszt. Azok a vezetők ugyanis, akik nem használnak szatellites navigációs megoldást, 12%-kal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt gépkocsijukhoz.

A vezetői magatartás javulása
A kutatás kimutatta, hogy amikor a vezető szatellites navigációs megoldás használ, 25%-kal ritkábban áll meg, 35%-kal kevesebb időt tölt álló helyzetben. Ezen felül a vezető kevesebb kanyarodást hajt végre célpontjához történő eljutás közben, mint az olyan hagyományos navigációs eszközök használatával, mint a nyomtatott térképek, vagy online útvonaltervezők. Az is bebizonyosodott, hogy a vezetői magatartás is javult, több mint 50%-kal kevesebb helytelen cselekedetet hajtottak végre, mint például a közlekedési jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása. A vezető a vezetésre koncentrálhat, ahelyett, hogy az utat keresgélné.

Nagyobb óvatosság és kevesebb stressz a kormány mögött
A kutatás kimutatta, hogy a szatellites navigációs megoldások növelik a vezetők óvatosságát és éberségét, miközben csökkentik a stresszt. A felhasználók 78%-a érezte úgy, hogy TomTom szatellites navigációs megoldás használatakor, mindent az irányítása alatt tart. A vezetők éberebbek, és tudatosabban figyelnek az őket körülvevő forgalomra.

Kisebb igénybevétel
A kutatás bebizonyította, hogy a szatellites navigációs megoldások használata csökkenti a vezetők igénybevételét. TomTom szatellites navigációs megoldás használatakor 20%-kal csökken a vezetők igénybevétele, és kisebb a megterhelés is. Az olyan hagyományos navigációs eszközök használata, mint a nyomtatott térképek, vagy digitális internetes útvonaltervezők, intenzívebb megterhelésnek bizonyult.

A megtett kilométerek számának csökkenése
A kutatás szerint a TomTom szatellites navigációs megoldások használatával 16%-kal csökkent a megtett kilométerek száma. Az utazásra fordított idő 18%-kal csökken. Mivel kevesebb a megtett kilométerek száma, csökken a felhasznált üzemanyag mennyisége, amely előnyös mint az autó mint a környezet számára.

A kártérítési igények gyakoriságának csökkenése
A kutatás bebizonyította, hogy azok a vezetők, akik NEM használnak szatellites navigációs megoldást, 12%-kal gyakrabban nyújtanak be kártérítési igényt gépkocsijukhoz.

A kutatásról
A központi kérdésre, melynek témája: „Mi a szatellites navigációs rendszerek hatása közlekedés biztonságára?” adott válasz meghatározásához három összetevőt használtak: felhasználói felmérés, okozott kár adatbázis elemzés, tesztvezetés. A 2006 decemberében befejeződött kutatási programot kizárólag Hollandiában végezték hat hónapos időtartam alatt. A kutatás általános eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy a szatellites navigáció pozitív hatással van a vezetés és a közlekedés biztonságára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés