Connect with us

Hirdetés

technokrata

Varázsdeszka a Sony-tól

Smart home

Varázsdeszka a Sony-tól

A Segway-hez hasonló gördeszka-szerű járművet szabadalmaztat a vállalat.

A Sony olyan motorizált gördeszkát jegyeztetett be, amely a testsúly mozgatásával irányítható. A jármű előre és hátrafelé is megy, valamint jobbra és balra is kanyarodik, a haladás iránya attól függ, merre mozdul el a vezető az egyensúlyi helyzetéből.

Az elképzelések szerint a jármű hasonló lesz ahhoz, az egyensúlyozás erősítésére szolgáló, jelenleg főként a fitnesz területén alkalmazott, a cirkusz világából jól ismert eszközhöz, mely nagyon egyszerű felépítésű: egy hengerre helyezett deszkáról van szó. A különbség „csupán” annyi lesz, hogy kettő vagy annál több, mozdulatokkal irányítható elektromotorokat tartalmaz majd. A jármű természetesen leáll bizonyos szituációkban, például ha leesik róla használója.

A megoldás nagyon emlékeztet a Segway kétkerekű személyszállítójához. Ez esetben szintén a test súlypontjának áthelyezésével (előre-hátra dőléssel) lehet szabályozni a mozgató elektromotorokat, emellett az eszköz dőlését lézeres giroszkópok érzékelik, amelyek az információkat a motort vezérlő számítógépbe juttatják.

Mint ismeretes, 2006. szeptemberében néhány Segway-nél működési hiba lépett fel: a forgatónyomaték nem bizonyos esetekben az ellenkező irányba hajtotta a kerekeket, esést okozva ezzel.

Emlékezetes volt Bush elnök nagy esése is 2003 nyarán. A gyártó természetesen üzemhibára fogta a nagy bukfencet.

Ez alapján a Sony azt fontolgatja, hogy akár kettőnél több kereket alkalmaz majd a szerkezetbe a jármű stabilitásának javítása érdekében.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés