Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatta első Wi-Fi 7-es routereit a TP-Link

wi-fi

Kütyük

Bemutatta első Wi-Fi 7-es routereit a TP-Link

Bemutatta első Wi-Fi 7-es routereit a TP-Link

Bemutatta a még el sem készült Wi-Fi 7 szabványra épülő vezeték nélküli routereinek új portfólióját a kínai TP-Link, a SOHO hálózati eszközök piacának egyik legmeghatározóbb szereplője.

Ha valaki a világ azon kevés, szerencsés szegleteinek valamelyikében él, ahol a vezetékes internetes infrastruktúra lehetővé teszi a 10 Gbps-es otthoni internetkapcsolatot, annak ideje elgondolkodni rajta, hogy mivel tudná teljesen kimaxolni egy ilyen kapcsolat óriási sávszélesség-bőségét. A lehetetlennek tűnő feladatban segíthetnek a TP-Link most bemutatott, WiFi 7-re épülő routerei, melyekből a csúcsmodell, a négysávos BE900 aggregáltan – és persze erősen teoretikusan – akár 24 Gbps-re is fel tudja tornászni a Wi-Fi-sávszélességet.

A Wi-Fi 7, avagy az IEEE szerint 802.11be szabvány természetesen ezúttal is elsősorban az alacsonyabb késleltetéssel, illetve a nagyobb sávszélességgel igyekszik közvetlen elődjére (Wi-Fi 6 és 6E – mindkettő a 802.11ax szabvány alatt fut) rálicitálni. Utóbbit a mobilhálózatoknál már ismert többvivős működés (vivőaggregáció) révén éri el elsősorban a rendszer, az új szabványnak megfelelő eszközök ugyanis képesek összefogni az 5 GHz-es és a 6 GHz-es csatornákat (már ahol utóbbiak a rendelkezésre állnak) a megnövelt maximális áteresztőképesség érdekében.

Ezt az üzemmódot is támogatja a TP-Link új, 700 dolláron érkező Archer BE900-as csúcskategóriás SOHO-routere, melynek külseje az utóbbi évek trendjeinek megfelelően alaposan eltávolodott attól a dizájnnyelvtől, mely egykor a hálózati eszközöket – szánják őket bár otthonra vagy céges környezetbe – jellemezte.

A szögletes hasábforma, leginkább egy Xbox és egy külső merevlemez házasitására hasonlító BE900 előlapjának további érdekessége, hogy külön státuszkijelzőt, érintőkijelzőt és plusz egy, kizárólag dizájn célokat szolgáló pontmátrix-kijelzőt is megálmodtak rá a mérnökök.

Az eszköz hátlapján a vezetékes csatlakozók alapvetően jól harmonizálnak a masszív vezeték nélküli képességekkel, a BE900 ugyanis két 10 GbE-s WAN/LAN porttal is rendelkezik (ebből egy SFP+/RJ45 kombó), emellett négy 2,5 GbE és egy 1 GbE csatlakozót szereltek rá a vezetéken bekötött “lassabb” eszközök számára.

Valamivel lejjebb helyezi a lécet a TP-Link két további Wi-Fi 7-es újdonsága, mely a dizájnnyelvben számottevően nem különbözik a csúcsmodelltől. A BE800-re nem került érintőkijelző, az aggregált Wi-Fi-sávszélesség pedig három csatornán “csupán” 19 Gbps, de a 10 GbE-s vezetékes portok megmaradtak ezen az egységen is, míg a kistesó, a BE550 már csak 9,3 Gbps aggregált Wi-Fi-sávszélességet képes kisajtolni elvben magából, és kizárólag 2,5 GbE vezetékes portok kerültek rá.

A TP-Link ezúttal is kedveskedik egy csemegével a gamereknek, az új termékvonalba bekerült ugyanis az Archer GE800 gaming router, mely 19 Gbps aggregált Wi-Fi-sávszélességet, kettő-kettő 10 GbE és 2,5 GbE portot, illetve további négy 1 GbE-s portot vonultat fel egy már-már tradicionálisan leginkább egy űrhajóra hasonlító, különböző színű LED-ekkel megvilágítható kasztni mögött. A routerhez saját forgalommenedzsment-appot is készít a TP-Link, melyben a különböző játékoknak kiemelt prioritást lehet dedikálni.

A kínai gyártó a fentieken túl három új, otthoni mesh-környezetbe szánt Deco-rendszerrel és két új, Omada access pointtal bővíti a Wi-Fi 7-eszközök körét. Az újdonságok a jövő év első felében kerülnek majd piacra.

Forrás: HWSW

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés