Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itthon csak a lehúzás megy? Mobilelőfizetés körkép 1. rész

Kütyük

Itthon csak a lehúzás megy? Mobilelőfizetés körkép 1. rész

Megnéztünk néhány közeli uniós országot, mit a helyzet náluk előfizetések terén.

Az elmúlt bő egy hónapban meglehetősen hangos volt az internet a mobilszolgáltatók körül. Előbb a Telekom jelentette be, hogy drágítja előfizetéses és feltöltős tarifáit, majd a Telenor is hasonlóan tett. Ők két részletben közölték az „örömhírt“, előbb a kártyások, majd a számlások is a szívükhöz kaptak. Az emelések mellett egy laza 250 milliós NMHH büntetés is beugrott a képbe, előzményként pedig a Telekom és a Vodafone is részben ingyenessé tette az EU roamingot. Ilyen események után úgy gondoltuk, ideje körbenézni, milyen kínálat van a közeli uniós országokban.

ausztria

A könnyebb összehasonlítás érdekében nem vesszük figyelembe a speciális vagy időszaki akciókat, kiegészítő csomagokat, a készülékárakat (pedig az is megérne egy misét), csak a „natúr“ tarifákat futjuk át. Nem nézzük meg továbbá a virtuális szolgáltatókat, sem itthon, sem külföldön. Fontos, hogy jelen cikkben kizárólag a magánszemélyeknek elérhető havidíjas előfizetéseket vesszük górcső alá, tehát nem foglalkozunk a feltöltős megoldásokkal. Vajon a határon túl élők mennyiért telefonálhatnak? Előre szólunk, érdemes leülni és mély lélegzetet venni.

Ausztria

A hazánkhoz méretben és lakosságban is elég közel álló országban három szolgáltatóból választhatunk, ők az A1, a „3“ és a T-Mobile. Lássuk akkor ebben a sorrendben!

Az A1-nél három tarifából tudunk választani, ezek A1! Go S, M és L névre hallgatnak. A legkisebb csomagnál is korlátlan a belföldi beszélgetés, SMS és MMS, kapunk 3 GB(!) mobilnetet 21 Mbit-es sebességgel, mindezt pedig egyéb kedvezmények nélkül kb. 11 ezer forintos havidíjért. A közepes M tarifa szintén korlátlan belföldön, de már 6 GB mobilnet jár hozzá, mégpedig 42 Mbit-es sebességgel. Itt viszont már EU országok felé jár 50 perc és 50 SMS, illetve ugyanezt kapjuk roaminghoz, megfejelve 50 MB roaming nettel. Ezt a pakkot havi 14 ezer forintért kapjuk. Ha a legnagyobb L-re szavazunk, akkor a belföldi korlátlansághoz már 10 GB mobilnet jár 150 Mbit-es sebességgel, az M csomagnál említett külföldi és roaming egységekből kétszer többet tartalmaz, tehát 100 perc, 100 SMS és 100 MB.

a1_mobil

Nem érdemes tippelni, mennyibe kerül mindez, úgysem találnánk el. Havonta kb. 17 ezer forintba. Ha pedig még nem múltunk el 26 éves, akkor az A1! Go Xcite is jó alternatíva. Havonta kb. 8 ezer forintért belföldön ugyancsak korlátlan beszélgetés, SMS és MMS jár, hozzá 3 GB mobilnet 21 Mbit-tel, 5 GB felhő tárhely és készülékbiztosítás. Akinek még ez is sok, az A1! Basic bő 6 ezerért 1000 egységnyi beszélgetés/SMS és 100 MB mobilnetet kínál. Két dolgot azért érdemes megjegyezni. Egyrészt van egy 70 euró aktiválási díj (de ezt online rendelésnél elengedik), valamint csomagtól függetlenül egy évi 20 eurós „rendelkezésre állási díj“, de ez elhanyagolható tétel.

Ugorjunk át a T-Mobile-hoz, ami ugye azért is izgalmas, mert hazánkban is képviselteti magát. Na de mit kínál az osztrák előfizetőknek? Itt is három tarifa van, a My Mobile csomagok mindegyikben korlátlan a belföldi beszélgetés és SMS. A legkisebb Light esetében külföldre és roaming esetén egyaránt 50 perc és 50 SMS tartozik hozzá, továbbá 2 GB mobilnet 10 Mbit-es sebességgel, ezt kapjuk kicsivel 7 ezer felett havonta. A Turbo csomag esetén 100 percet beszélhetünk külföldre vagy roamingnál, illetve 100 SMS küldhető, a mobilnet 4 GB-os, amihez 50 Mbit-es sebességet kapunk, mindez havonta alig több, mint 10 ezer forint. Extreme néven fut a fullos pakk, ahol már 6 GB-ot netezhetünk 150 Mbit-es sebesség mellett, illetve a külföldi és roaming telefonáláshoz 200 perc és 200 SMS keret jár, ezekért havi 13,5 ezret fizethetünk. Itt is megvan a 70 eurós aktiválási díj, amit szintén elengednek, ha online kötjük meg a szerződést. Valamint a 20 eurós éves alapdíjat is rászámolhatjuk, de ez sokat nem ront a helyzeten.

t-mobile_mobil

A Hutchison DREI megvásárolta az Orange ausztriai leánycégét, ezzel beolvasztva azt a saját, „3“ nevű szolgáltatóba. A két másikkal ellentétben is egészen bőséges csomagkínálat van, a legegyszerűbbet szimplán Hallo-nak hívják. Ebből a legkisebb Hallo S havidíja csak 3 ezer forint, és bár ebben csupán 50 MB a mobilnet, viszont 1000 perc belföldi beszélgetés és 50 SMS is. A legnagyobb Hallo XXL már 3000 perc beszélgetést, 1000 SMS-t és 6 GB-nyi netet ad, havi 12,5 ezerért. Persze van ennél jobb ajánlatuk is. A HalloPlus tarifák belföldön korlátlan beszélgetést és SMS-t adnak (a legkisebb „csak“ 1000 darabot), itt is a fullos XXL 6 GB internettel, illetve az első 6 hónapban ingyenes Spotify vagy mobiltévé bónusszal kínálja magát.

drei_mobil

Kifejezetten roaminghoz találták ki a HalloEuropa tarifát, itt havi 1000 percünk van belföldre, a nagyobbiknál 600 percünk roamingra és 1000 SMS országon belül és EU roamingra összesen. Adnak még hozzá 2 GB-ot netezni, mindezért 9400 forintot számláznak havidíjnak. Ha meg valaki tényleg csúcskategóriás csomagra vágyna, a HalloPremium havonta kicsivel 20 ezer forint felett korlátlan belföldi beszélgetést és SMS-t (utóbbit roamingra is), 600 perc roamingot, teljesen korlátlan(!) belföldi, illetve 250 MB roaming netet ad. Ez utóbbi csomag kivételével a 27 év alatti előfizetők 2 éves hűség esetén extra 3 GB mobilnetet kapnak grátiszban! Az árakhoz itt is tartozik egy éves 20 euró fenntartási költség.

Fűzhetnénk kommentárt hozzá, de szerintem elég egyértelmű a helyzet. Direkt Ausztriát választottuk elsőre, hiszen itt az életszínvonal jócskán a magyar felett van, ám úgy néz ki, hogy a megélhetés ezen költségei jelentősen alulmaradnak a hazai helyzethez képest. A csomagok havidíjai összegszerűen nagyjából egyeznek a mieinkkel, ám a tartalomban már jócskán van eltérés. A korlátlan beszélgetés olcsóbban kapjuk, a mobilinternettel pedig nem spórolnak, úgy látszik, az ottani szolgáltatók már tudják, hogy ez a jövő. Nos, egyelőre ez volt az első kitekintésünk, de hamarosan folytatjuk!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés