Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kártyásnak lenni királyság? A Telenornál nem igazán!

E-gazdaság

Kártyásnak lenni királyság? A Telenornál nem igazán!

Kártyásnak lenni királyság? A Telenornál nem igazán!

Július 1-jétől a Telenor módosítja bizonyos percdíjait és szolgáltatásainak havidíját.

Úgy néz ki, ez az év sem az árcsökkentésekről fog szólni. Először a Telekom az előfizetőit a számlás és kártyás csomagok, illetve különböző szolgáltatások és ügyfélszolgálati tevékenységek árainak növelésével. Hát persze, hogy erre a konkurenciának is reagálni kellett. Mivel mással, mint drágulással! A Telenor július 1-jétől életbe lépő új ÁSZF-jében meglehetősen arcpirító áremeléseket hajt végre, melyek az összes feltöltőkártyás (prepaid) lakossági tarifát érintik, továbbá bizonyos mobilinternet csomagok, roaming díjak(!) és néhány egyéb szolgáltatás árát érinti. Igen, 2015-ben is ott tartunk, hogy a magyarországi mobilhasználat nemhogy olcsóbb, hanem egyre drágább, miközben már amúgy is nálunk a legdrágább a telefonálgatás az EU-n belül (de ha így haladunk, akkor a világelsőség is meglehet). Arról meg már ne is beszéljünk, hogy majdnem 1 évvel korábban, 2014 júliusában a havidíjas előfizetők kaptak a nyakukba egy jó kis áremelést. Ezt nem is úszta meg a Telenor szárazon, néhány napja jött az NMHH közleménye, hogy potom 250 millió forintjuk bánta az egyoldalú szerződésmódosítást. Talán épp ezt szeretnék most a kártyás ügyfeleken bevasalni?

telenor_papagaj

No, nézzünk bele a részletekbe:

Az alaphelyzet, hogy minden (jelenlegi és már nem forgalmazott) kártyás tarifacsomagnál változnak az SMS és percdíjak, az emelkedések mértéke pedig finoman szólva is erős. Például a kártyás ügyfelek elég nagy része a sima Praktikum csomagban van, nekik most 48,5 forint egy perc telefonálás (és az SMS díja is ennyi), ez 51 forintra változik majd, ami kb. 5%-os emelés. Ám kukkantsunk csak a Djuice Kártyás 29 tarifára, amely ugye annak idején a 29 forintjával dobbantott. Időközben már 32,5 forint lett belőle, ám ez most megy feljebb, egészen 37 forintra, ami majdnem 14%-os drágulás! Ez azért már elég erős, nem?

forint_bankjegy

Azok az előfizetők, akik a Djuice Kártyás + csomagot használják, duplán “jól” járnak. Egyrészt itt van egy 30 napra érvényes időszaki díj, ami 550-ről 690 forintra ugrik fel, potom 25%-os emelésnek köszönhetően. Mindezen túl a percdíj például hálózaton belül, csúcsidőn kívül és hétvégén 24,5 helyett 30 forint lesz (22%-os emelés!). Ha valaki még mindig az ősrégi Praktikum Privát csomagot nyüstöli, sűrgősen váltson valami másra. A csúcsideji 170(!) forintos ár nem változik, ám csúcsidőn kívül 42 helyett 46 forintot fizetünk majd, ami pedig az igazi non plus ultra, a hétvégi 22 forintos díj 31 forintra változása, ez utóbbi 41%-os növekedés, ami már tényleg a pofátlanság kategóriája (és még ennél is van magasabb!). Nem is kívánunk végigmenni az összes csomagon, de az elmondható, hogy átlagolva kb. 10%-ot emel a szolgáltató, ami persze köszönőviszonyban sincs az inflációval (vagy az infláció a valósággal?).

mobiltelefon

Térjünk most át az internetes dolgokra, mert hát miért is épp ez lenne olcsóbb? Inkább emeljünk rajta, lássuk is, hogy mennyire! A feltöltős Hipernet Praktikum mobilnet megabájtonkénti 5 forintos ára 7 forintra változik, ez megint csak egy könnyed 40%. Sokan gondolhatnák, hogy fenét se érdekli a magasabb percdíj, legfeljebb majd megoldjuk mobilneten VoIP-on keresztül (Viber, Skype, WhatsApp stb.). Na, ez esetben se ússzuk meg, mivel a mobilnet szolgáltatások is drágultak. Az igen népszerű Klikk a 3 hónap díjmentesség után már 1 190 forintba fog kerülni (mi az a 20% ugye…), de legalább cserében az adatmennyiség 150 MB-ra bővül. Ugyanígy az 500 megás csomag is 2 290 forint lesz havonta július 1-je után (ez “csak” 15%-kal lesz több). Djuice csomagokhoz nem lehet például a Klikket kérni, de a Netezz Mobilon 100 MB havidíja 590 forintra nő (18% emelés).

ures_zseb

Ha ez nem volna elég, találtak még néhány lehetőséget némi extra pénz bevasalására. Ilyen például a vezetékes-hívó, ahol a 7 forintos percdíj és egyszeri kapcsolási díj egyaránt 9 forint lesz, mindez 28%-nyi pluszt jelent. Noha a számlainformációt immár ingyen is le lehet kérdezni a MyMenu-ből, de a hagyományos SMS-es megoldástól most mindenkinek elveszik a kedvét, miután 71-ről 99 forintra nő a díja, a bő 39%-os emelés finoman szólva is riasztó. Drágul a Családi Csomag is, a havi 100 percet tartalmazó Mini változat 499 forint, míg az 1000 perces normál 1099 forintra ugrik, utóbbi így megegyezik majd a havidíjas tarifák esetén fizetendő díjjal. A végére pedig a számlásoknak is odaszúrnak egy szépet, mivel a tarifacsomag-váltásért fizetendő legkevesebb összeg 2000 forint lesz, ezzel a 118%-os(!) drágítással felteszik a koronát az egészre.

telenor_logo

És hogy mivel indokolja a szolgáltató ezt a vaskos áremelést? Nos, idézzük a honlapot:

“Tisztelt Feltöltőkártyás ügyfelünk!

Életünket jelentősen befolyásolja a digitális átalakulás. A Telenor elkötelezett, hogy folytassa nagyszabású hazai befektetéseit, és célja, hogy a digitális technológia és innováció által segítse az emberek életét. Ezért dinamikusan fejlesztjük hálózatunkat, a Hipernet  4G országos kültéri lefedettségét 2015 év végéig 95%-ra növeljük. Ezzel Európa egyik legmodernebb hálózatát biztosítjuk ügyfeleinknek. 

Annak érdekében, hogy továbbra is kimagasló ügyfélélményt nyújtsunk, 2015. július 1-tőlmódosítani kényszerülünk díjszabásunkat – azaz bizonyos kártyás (igénybevételi díjat előre fizető) tarifacsomagok és egyéb szolgáltatások díjszabása változik, így az ÁSZF 1/B melléklet, valamint az Egyedi Előfizetői Szerződések módosulnak.”

Tehát akkor ezek szerint a Hipernet hálózat fejlesztése miatt lesz drágább a mobilnetezés és a percdíjak. Vagyis ez biztosítja majd a “kimagasló ügyfélélményt” szerintük. Nos, a hálózati fejlesztések önmagában nagyon fontosak és a mobilinternet pedig főleg az. Azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek nem kevés pénzt emésztenek fel. A gond ott kezdődik, hogy hazánkban már hosszú évek óta csak drágulások vannak a mobilszolgáltatók részéről, így nem csoda, hogy Európa egyik legdrágább díjait fizetjük, mindezt persze az egyik legalacsonyabb fizetésből. A méretében és lakosságában elég hasonló Ausztriában 5-6 ezer forintos havidíj mellett korlátlan belföldi beszélgetés, több GB-nyi mobilnet és havi akár 100 perc ingyenes EU roaming jár, melyet a 4-6x-os fizetésből kell “kigazdálkodni”. Mellesleg ott az ország legalább 2/3-a durva hegyvidék, de a 2500 méter magas hegycsúcson síelés közben is lehet mobilnetezni vagy telefonálni, aminek kiépítése bizonyára nem lehetett olcsó mulatság. Azonban ne legyünk ennyire pesszimisták, inkább bízzunk abban, hogy még ebben az évtizedben valaki meglépi a hazai szolgáltatók közül, hogy csökkentésről szóló közleményt hoz nyilvánosságra (jó eséllyel nem fognak…).



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés