Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatlopás: Veszélyesek lehetnek a használt telefonok?

Kütyük

Adatlopás: Veszélyesek lehetnek a használt telefonok?

A Blancco közleménye rávilágít, hogy érdemes odafigyelnie a szolgáltatóknak a használt telefonok eladására.

A használt okostelefonok újraértékesítése lehet a mobilszolgáltatók egyik új piaca, ám ez kockázatokat is rejt. A Blancco arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem megfelelően végzik el a forgalomba visszakerülő készülékek törlését, veszélybe kerülhet mindaz a személyes és üzleti adat is, melyet az eszközökön tároltak eredeti tulajdonosaik.

A használt okostelefonok piaca jelentős növekedés határán áll, melyet világszerte a „cseréld újabbra” típusú szolgáltatói programok fűtenek. Az elemzők szerint a globális piac 53 millióról 257 millió darabra fog nőni a következő öt évben. Becsléseik szerint 2018-ra a használt telefonok értékesítése a teljes új okostelefon-értékesítésnek 8 százalékát kannibalizálja majd, ami meglehetős növekedés a 2012-es 3 százalékhoz képest.

Using-a-smartphone

„A használt okostelefonok és tabletek eladásának előre jelzett emelkedése alapján jelentős bevételi potenciál van a mobileszközök újraértékesítésében. Ez azonban kockázatot is tartalmaz, amennyiben nem megfelelően törlik le az eszközökről az üzleti vagy személyes adatokat. A használt készülékek hatékony és teljes körű fertőtlenítése viszont nem azonos az egyszerű gyári visszaállítással” – hívja fel a figyelmet Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi kommunikációs vezetője.

Gyakran még a biztonságtechnikai szakemberek is azt gondolják, hogy a gyári állapot visszaállítása egy okostelefonon minden adatot megsemmisít a belső memóriában, azonban sok esetben ezek az adatok továbbra is léteznek. Téves az a feltételezés is, hogy az egyszerű visszaállítás után a készüléken maradt adatokhoz történő hozzáférés szakértőt igényel. Az androidos telefonok esetében, amelyek a globális piac több mint 79%-át teszik ki, csak egy gyors látogatást kell tenni a Youtube-ra, hogy megtudjuk, hogyan kell visszanyerni az adatokat, pusztán úgy, hogy lemezmeghajtóként érjük el a telefont egy PC-ről. Így azok, akik újraértékesítés előtt mindössze a gyári visszaállítást végzik el, hamis biztonságtudatban vannak. A fogyasztóknak pedig joguk van ahhoz, hogy követeljék a szolgáltatóktól, hogy a használt készülékekről véglegesen töröljék az adatokat az újrahasznosítás előtt.

Shopper using smartphone

Ingyenesen letölthető tanulmányában a Blancco arra hívja fel a figyelmet, hogy kizárólag a felülírással történő teljes fertőtlenítés kínál megbízható megoldást a használt eszközök törlésére. Ezt pedig a dokumentálhatóság és jogi megfelelés érdekében kötelező kiegészíteni jegyzőkönyvezéssel is.

Több számítási teljesítménnyel, mint amennyi az Apollo 11-nek volt a Holdra szálláskor, a mobileszközök rengeteg információt képesek tárolni. A dolgozók 99 százaléka különböző munkahelyi feladatokra is használja telefonját. Többségük üzleti kontaktokat, kisebb részük pedig ügyféladatokat és letöltött vállalati információkat is tárol a készüléken.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés