Connect with us

Hirdetés

technokrata

Évi egymillió okostelefon talál gazdára Magyarországon

Kütyük

Évi egymillió okostelefon talál gazdára Magyarországon

Évente egymillió új okostelefont vásárolnak a magyar fogyasztók, és szakértői becslések szerint most nyáron már átléphettük a bűvös három milliós határt is.

A hazai okostelefonok számáról naprakész statisztikák nincsenek, de a Napidroid.hu becslése szerint idén nyár elején már három milliónál is több készülék lehet forgalomban. A tavalyi évben az E-net-Telekom páros által készített felmérés szerint már 2,5 millió okostelefon volt a hazai piacon, ami rendkívüli bővülést mutat.

Az idei év az USA-ban is trendforduló volt. 2014-ben ugyanis az okostelefonok léptek a médiafogyasztás első helyére. Ma már az amerikaiak több ideig bámulják az okostelefonok kijelzőjét, mint a televíziókat. Míg egy átlagos amerikai 151 percet tölt okostelefonjával, addig a televízióra már csak 147 percet, számítógépére 103 percet fordít. Az internethasználat is egyre inkább eltolódik az okostelefonok irányába. Az Egyesült Államokban ma már a weboldalak negyedét okostelefonon keresztül olvassák el, de idehaza is 12 százalék körül alakul ez a szám, amelyre a legtöbb hazai weboldal egyáltalán nincs felkészülve.

LG_G_Flex_smartphone

A hazai felhasználók elsősorban keresésre és a közösségi média elérésére használják az okostelefonjukat, az online vásárlás egyelőre még gyerekcipőkben jár, de vélhetően itt is követjük a külföldi trendeket. Nagy-Britanniában már a lakosság harmada vásárolt telefonjával, és az okostelefon-tulajdonosok kétharmada használja árösszehasonlításra készülékét a napi vásárlások során.

Környezeti és társadalmi hatások

Az okostelefonok elterjedése azonban a médiaipar fellendülése mellett egyéb társadalmi és környezeti hatásokkal is jár. Azon felül, hogy ma már több országban és korosztályban is többet nézik az emberek okostelefonjuk képernyőjét, minthogy beszélgetnének egymással, az alkatrészekhez szükséges ón bányászata is egyre inkább kizsigerel egyes népcsoportokat. Erről alább embeddeltünk egy rövid, 5 perces filmecskét is.

Nos, mire vársz, mikor cseréled le a mobilod legközelebb?

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés