Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb lett a külföldi mobilozás: Megnéztük mennyivel!

Kütyük

Olcsóbb lett a külföldi mobilozás: Megnéztük mennyivel!

Olcsóbb lett a külföldi mobilozás: Megnéztük mennyivel!

Megnéztük, hogy a három magyar szolgáltató milyen csomagokat kínál a külföldre utazók számára.

A külföldön való barangolás így vagy úgy, de sokakat érint. Legyen szó akár egy néhány napos családi nyaralásról vagy egy alig pár órás üzleti útról, nem árt tudni, hogy mennyit kell fizetnünk a telefon és az internet használatáért.

Olcsóbb árak

Az Európai Unió területén 2014. július 1-től jelentősen olcsóbbá váltak a roaming tarifák, hála az Európai Bizottság törekvéseinek, mely 2007 óta igyekszik visszaszorítani az elképesztő árakat. Az elképzelés sikerrel járt, a legutolsó, július 1-től érvényes tarifák alapján az EU országokban egységesen 74 forintba kerül egy percnyi telefonálás. Ha minket hívnak, akkor sincs ok az aggodalomra, hiszen a külföldön tartózkodó fogadó félnek mindössze átlagosan 19,5 forintba kerül a hívás, ez pedig jelentősen olcsóbb a 2013-as összegeknél. Egy évvel korábban ugyanis az Európai Unió területén belül átlagosan 91,4 forintot fizettünk egy percnyi telefonálásért, egy hívásfogadás pedig 26,6 forintba került. Az üzenetek tekintetében is jó a helyzet, egyetlen SMS-ért 23,5 forintot kell fizetnünk.

roaming-charges

A kétségtelenül pozitív lépésnek ugyanakkor nem mindenki örülhet, hiszen az Európai Unión kívüli országok a mai napig rendkívül sokba kerülnek, a percenkénti tarifa 370 forinttól akár 1000 forintig is terjedhet. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az előfizetéssel rendelkező “világjárók” keressék fel a szolgáltatójuk weboldalát vagy az út előtt látogassák meg a legközelebbi boltot, ahol akár személyre szabott ajánlatokat is kaphatnak.

Telenor

Az ország második legnagyobb szolgáltatója hatféle csomaggal igyekszik megörvendeztetni a felhasználókat. A 990 forintba kerülő Roaming Napijegy 30 percnyi fogadott vagy indított hívást nyújt a megrendeléskori nap végéig. Aki inkább internetezne, annak sincs oka az aggodalomra, szintén 990 forintért ugyanis megrendelhetjük a Netroaming Napijegy csomagot, mely 50 MB le- és feltöltést kínál.

telenor

Aki összekötné a kellemest a hasznossal, az az EU Duo-t rendelje meg, ebben az esetben 1790 forintért 30 perc indított hívást és 100 MB adatkeretet kapunk. Akik nem egy napra ruccannak ki , azok a Roaming és NetRoaming hetijegyet használhatják, ebben az esetben 1990 forintért 60 perc hívást vagy 50 MB adatmennyiséget kapunk, amelyek a megrendeléstől számított 7 napig érvényesek. Az EU Duo hetijegy a kettőt kombinálja, 4990 forintért egy héten keresztül 100 perc indított hívást és 100 MB adatkeretet használhatunk.

Vodafone

A “piros” szolgáltató az Európa Napijegyet kínálja. Ebben a 990 forintba kerülő csomagban a hazai hívás- és SMS díjjakkal gazdálkodhatunk, illetve jó hír, hogy a hívások fogadása ingyenes. Ha előfizetéssel rendelkezünk, akkor nemcsak a telefonálás esetén, de internetezés közben is a már megszokott csomagunkban maradunk, az itthon megszokott díjszabásokkal. Kártyás csomag esetén  a 990 forintos csomag 100 MB-nyi adatforgalmat kínál.

vodafoneinternetcsomag

Külön internetes csomagokkal is igyekszik magához csábítani az előfizetőket a Vodafone, a szolgáltató jelenleg három MobilWeb csomagot kínál. A Napijegy naponta 25 MB-nyi adatforgalmat engedélyez, ezért 690 forintot kell fizetnünk. A következő lépcső, mely leginkább nyaraláshoz használható, a Hetijegy névre keresztelt csomag, ebben heti 100 MB-ot kapunk heti 2990 Ft-ért. A harmadik opció a rengeteget utazóknak érheti meg, a MobilWeb külföldön ugyanis havi előfizetéses konstrukcióval rendelkezik, itt 1990 forintért napi 50 MB-ot használhatunk.

T-Mobile

A T-Mobile a Vodafone-tól és a Telenortól eltérően négy különálló csomagot kínál, ám a vállalat legújabban a Travel&Talk-ot ajánlja, így ebben a cikkben ezzel foglalkoznék. A csomag használatával az EU-n belül 70 forintos percdíj ellenében telefonálhatunk, egy fogadott hívásért pedig 20 forintot kell fizetnünk. Egyetlen üzenetért 20 forintot kér a szolgáltató. Ez azonban csak a kezdet, 790 forintos napidíjért igénybe vehetjük a Travel & Talk Plusz-t, melyben az Európai Unió területén 70 helyett 40 forintért indíthatunk egy hívást, a fogadás azonban itt is 20 forintba kerül. Ebben a csomagban már napi 30 MB-nyi adatkerettel is gazdálkodhatunk.

telekomsurf

Azok számára, akik kifejezetten mobilinternetes csomagok iránt érdeklődnek, a Telekom a Travel & Surf csomagot ajánlja. Ennek három fajtája van, a belépőszintet a Travel & Surf S képviseli, itt 690 forintos napidíj ellenében 10 MB-nyi adatforgalmat kapunk. A Travel & Surf M 1490 forintba kerül, ezért a pénzért napi 50 MB-ot kapunk. Aki egyhetes nyaralásán használná az okostelefonját, az a Travel & Surf L-re fizessen elő, hiszen a 6990 forintos heti díj ellenében 250 MB-nyi adatot kapunk.

Hogyan készüljünk fel?

Azon túl, hogy kiválasztottuk a számunkra leginkább megfelelő díjcsomagot, egyéb teendőink is vannak. Egy mai okostelefon vagy táblagép elképesztő mennyiségben kommunikál a külvilággal, egy véletlenszerűen bekapcsolva felejtett szolgáltatás rövid idő alatt leszívhatja az amúgy sem túl nagy keretünket. Épp ezért érdemes minden, általunk nem használt szolgáltatást letiltani, legyen szó akár az automatikus időjárás frissítésről vagy androidos mobilok esetén a különböző, energiapazarló widgetekről.

roaming

Ha már internetezésre adjuk a fejünk, akkor mindenekelőtt a site-ok mobilra optimalizált weboldalait keressük, így jelentős adatmennyiséget takaríthatunk meg. A külföldi használat során jó hasznát vehetjük az Opera mini-nek, mely képes arra, hogy az Opera szerverein keresztül egy tömörített adatot küldjön a készülékünkre, így jelentősen kevesebb forgalmat igényel egy-egy oldal megjelenítése. Azt se felejtsük, hogy napjainkban rendkívül sok helyen elérhető nyílt és ingyenes a WiFi hálózat, így ha lehetőségünk van rá, a saját csomagunk helyett inkább azt használjuk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés