Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kipróbáltuk a legújabb windowsos Nokiákat

Kütyük

Kipróbáltuk a legújabb windowsos Nokiákat

70 ország 3000 résztvevőjével startolt el a Nokia World, ahol bemutatták az új windowsos Nokiákat. Megnéztük őket mi is.

A finn gyártó bemutatta első windowsos mobiljait. A Nokia hazai székházában szerencsénk volt élőben is megtekinteni az redmondi-finn házasság első gyermekeit.

A bevezetőben elhangzott, hogy a Nokia célja az új telefonokkal egy teljesen új, egyedi felhasználói élmény létrehozása. Ezen felül a vállalat stratégiai irányként tekint az NFC technológiára, melyet az is bizonyít, hogy több Symbianos készülékben már megtalálható a technológia.

„Sok ember a mobiltelefonon lát először internetet, arra kell koncentrálnunk, hogy ők olyan felhasználói élménnyel gazdagodjanak, ami őket a folyamatos használatra készteti.” – hangzott el a keynote-ban. Ma minden másodpercben 12 mobiltelefont adnak el, naponta 1 milliót – tudtuk meg.

Asha: négy új Series 40 mobil

A rendezvényen bemutatkozott a finn gyártó új, Asha névre keresztelt szériája, ezen belül is a 200, 201, 300, 303-es modellek.

A 300-ast elsősorban fiataloknak készült: egyszerre érintőképernyős és teljes billentyűzetes készülék, melybe valamennyi közösségi szolgáltatás – Facebook, Twitter, Foursquare, Flickr – integrálásra került, az 5 megapixeles, videók rögzítésére is képes kamerával együtt. Na meg az Angry Birds. A 200-as szériához képest annyival tudnak többet, hogy van bennük GPS.

A Nokia Asha 200-as modell elsősorban azoknak készült, akik két SIM kártyát használnak egy időben: a telefon a Nokiától az első olyan készülék, ami egyszerre két vonalat képes kezelni. Ezen kívül a 200-asba is került kamera és mp3 lejátszó is, 32 gigabájt háttértárral. A készülék különlegessége, hogy egy egészen hangos hangszóró került bele, melynek köszönhetően minden eddiginél hangosabban hallgathatjuk kedvenc zenéinket akár az utcán (na azért ott ne – a szerk), akár 50 órán keresztül egy feltöltéssel. 1 GHz-es processzor, 3G, HSDPA, és letölthető applikációk, ezek még talán a legfontosabb jellemzői a készüléknek.

Az Asha termékcsaládot a finn gyártó elsősorban olyan fejlődő piacokra szánja, mint India, vagy Pakisztán, ahol jelenleg viszonylag visszafogott a mobil penetráció és nagy sikereket tudnak elérni a viszonylag olcsó, ám szolgáltatásaiban gazdag készülékekkel. „Saját missziónknak tekintjük azt ,hogy a következő 1 milliárd embert a mobiltelefonon keresztül ismertessük meg az internettel.” – hangzott el a keynote-on.

Lumia 800 és 710: két új windowsos mobil

Az első Nokia windows telefonként debütáló Nokia Lumia 800 az N9-as utódjaként, annak házában jobb és gyorsabb lett és immáron a Microsoft mobil operációs rendszerén alapul.

A készülék 3,7” Clearblack AMOLED domború kijelzővel rendelkezik, amely belesimul a készülékházba, a teljesítményéért pedig egy 1,4 GHz-es hardveres gyorsítású processzor és egy grafikus processzor felel. A Nokia Lumia 800 Carl Zeiss optikás kamerájával készült képeket azonnal megoszthatjuk, lejátszhatunk HD minőségű videókat, a képek és a zenék tárolásáról pedig 16GB belső memória, valamint 25GB ingyenes SkyDrive tárhely gondoskodik. Mind ebbe, mind pedig a némileg alább pozícionált, ma bemutatott, cserélhető hátlappal rendelkező windowsos 710-esbe közösségi szolgáltatások, zenelejátszó, kamera és speciális Microsoft Office és Xbox play szolgáltatások is kerültek, mely utóbbiakba már aa Sharepoint és egyéb cloud szolgáltatások is integrálásra kerültek.

A 710-es gyakorlatilag külsejében különbözik a 800-astól, illetve a kijelzője kicsit gyengébb TFT (az 800-as AMOLED), illetve amíg a 800-as 16, addig a 710-es csak 8 gigabájt belső memóriával kerül majd piacra, bővíthetőség lehetősége nélkül.

A keynote-on elhangzott: három kulcsfontosságú terület van, amit az új készülékek meg szeretnének hódítani: a navigáció, a sport és a zene. Mindkét készülékbe került tehát egy Nokia Drive névre hallgató GPS szoftver, mely összesen 69millió POI-t tartalmaz és teljes értékű navigációs eszközként funkcionál. Ezen kívül egy teljes egészben online „Mix Radio” alkalmazással mindenféle regisztráció nélkül bármikor, bárhol hallgathatjuk kedvenc zenéinket anélkül, hogy azokat letölteni és másolgatni kéne. A sport alkalmazás segítségével kedvenc csapatainkat kirakhatjuk a főképernyőre és minden velük kapcsolódó adatot egy kattintással elérünk a készüléken keresztül.

A windowsos telefonokra Internet Explorer böngésző került. A 710-es ára körülbelül 90.000, a 800-as kiskereskedelmi ára olyan 120-130.000 Ft körül lesz kártyafüggetlenül. Ha ez így lesz, akkor előfizetéssel várhatóan a csúcs Samsungoknál és iPhoneoknál várhatóan jelentősen olcsóbban lehet majd hozzájutni a készülékekhez itthon.

Hogyan muzsikálnak a gyakorlatban?

Várnai Zsolt, a Nokia képviseletében és Bártfai Zsolt, a Microsofttól volt jelen a hazai bemutatón, akiknek hála élőben is volt szerencsénk megcsodálni az új jövevényeket.

Kézbe véve a 800-as gyakorlatilag tényleg egy az egyben egy N9-es, bár pár extra gombot találunk rajta. A szoftver akadásmentesen fut rajta, az érintés-reagálás finomsága simán megüti az iPhone szintjét: a telefon mindenre nagyon precízen és pontosan reagál, a személyes tapasztalat szerint nagyon sok Androidos készülék elbújhat mögötte.

A szoftverre állítólag lesznek skin-ek, melyekkel majd lehetőség lesz testre szabni a kezelőfelületet, de a gyári default felület is meglehetősen egyértelmű. Az ilyen fajta egyszerűséget és a design-beli puritánságot talán 1-2 napig szoknia kell majd a felhasználónak, de alapvetően a rövid próba során az lett az érzésün, hogy nagyon jó irányt vett a Nokia a Windows-szal. Ahogy lesz lehetőségünk hosszabban bemutatni a készülékeket, úgy azt természetesen megtesszük a WikiTech hasábjain.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés