Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobiltelefonok ártanak a szemnek?

Kütyük

A mobiltelefonok ártanak a szemnek?

A számítógépek monitorja, mobiltelefonok és egyéb hasonló kézi eszközök kisméretű kijelzői ártalmasak lehetnek, ugyanis az állandó fókuszálás miatt gyorsan elfárad a szemünk.

A szemünk eredetileg úgy lett „megtervezve”, hogy mind közelre, mind távolra egyformán jól tudjunk látni, az antropológiai megközelítés szerint így egyformán jól tudjuk érzékelni a távolból érkező ragadozót, és a közelben lévő zsákmányt.

Az amerikai Munkahelyi Biztonsági és Egészségügy Nemzeti Intézet felmérése szerint a naponta legalább három órát számítógép előtt töltő emberek mintegy 90%-át érinti a krónikus szemfáradtság.  A legtöbb szemorvos egyetért abban, hogy a zárt térben, mesterséges fények között, és számítógép előtt eltöltött sok idő mind nagymértékben hozzájárulnak a miópia, közismertebb néven a rövidlátás kialakulásához.

 

Csak az Egyesült Államok területén több mint 175 millió ember visel szemüveget, vagy kontaktlencsét, világszerte viszont csaknem 4 milliárd ember, a teljes népesség körülbelül 65%-a szorul látásjavításra.

Mégis hogyan lehet elkerülni a mai modern környezetben élő ember számára, hogy ne ártson a szemének. A következő tanácsok betartásával sokat tehetünk a krónikus szemfáradtság ellen:

Felpillantás nélkül ne nézzük huzamosabb ideig a monitort, vagy a mobiltelefon kijelzőjét. Ha időnként felnézünk a képernyőről, hagyjunk egy kis időt, hogy fókuszálni tudjunk a távolban lévő dolgokra, ettől a szemünk fókuszáló rendszere egy kicsit ki tudja pihenni magát, ami javítja vizuális komfortot és a látás teljesítményét.

A szemfáradtság elkerülése végett 30-45 percenként tartsunk szünetet az olvasásban, és álljunk fel a székből. Váltogassuk a fókuszt a közeli és a távoli tárgyak között, eközben figyeljünk a légzésünkre is.

Hagyjunk egy kis időt, hogy a szemünk pihenni tudjon, ezért vegyük le a szemüveget, illetve vegyük ki a kontaktlencséket, ha épp nincs rájuk szükségünk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés