Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefonok 2015-ben

Kütyük

Mobiltelefonok 2015-ben

A Google és az Apple harca jellemzi az okostelefonok mai piacát – de mi lesz a helyzet az évtized közepére? Cikkünk erre keresi a választ.

A jövőkutatás mindig is érdekes téma volt, ám könnyű néhány összefüggés és uralkodó piaci trend megvizsgálása után a „mindent tudni vélek” hibájába esni. Éppen ezért – különösen a (szórakoztató)elektronikai és távközlési piacon – érdemes fenntartással kezelni az egy-két évnél messzebbre tekintő jóslatokat. Vonatkozik ez a Gartner nemrég megjelent tanulmányára is, melyben arra kereste a választ a piackutató vállalat, mi lesz a helyzet az okostelefonok piacán 2015-re.

A Gartner szerint a Microsoft fejlesztette Windows Phone 7 le fogja hagyni az Apple iOS piaci részesedését az évtized közepére – ebben a Nokiával nemrég megkötött megállapodása is segíti. A szegmenst azonban nem Redmond fogja dominálni, sőt, igencsak messze lesz ettől – a Gartner valószínűsíti, hogy a Google uralkodik majd. Android operációs rendszere már két éven belül meg fogja közelíteni az 50 százázalékos piaci részesedést. Ennek megjóslásához nem is kell ehhez különösebb látnoki képesség, hiszen már ebben az évben eléri a 38,5 százalékot az Android, ez 2012 végére 49,2 százaléka fog nőni, állítja a piackutató. Ez egyben több mint duplázódást jelent a 2010-es 22,7 százalékhoz képest.

iPhone „leszálló ágban”
Ezzel párhuzamosan vissza fog esni az Apple kommunikációs készülékének részesedése. A Gartner vélekedése szerint idén éri el csúcsát az iOS az Egyesült Államokban, 19,4 százalékos részesedéssel, majd jövőre már csak a piac 18,9 százalékát birtokolja eladások tekintetében, végül 2015-re 17,2 százalékra süllyed az iPhone-ok részesedése. Ezzel párhuzamosan a Microsoft is erőre kap: szám szerint az idei 5,6 százalékos piaci részarányt idén már majdnem megduplázza (10,8 százalék), 2015-re pedig 19,5 százalékig fog hízni a Windows Phone platform. Az iOS-hez hasonló tendenciát tapasztal majd meg a Blackberry is: 13,4 százalékos idei részesedéséről 11,1 százalékra esik majd vissza, az évtized közepére.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fenti számok csupán a Gartner becslései egy igen kaotikus piacon. Két évvel ezelőtt még alig páran kérdőjelezték meg a Nokia dominanciáját, napjainkra viszont már vergődik a finn gyártó, kénytelen volt saját, Symbian operációs rendszerét sutba dobva „lepaktálni” a Microsofttal. Jól jelzi a bizonytalanságot, hogy hét hónapja még a következő becsléssel állt elő a piackutató: 2014-re 30,2 százalékot jósolt a Nokia platformjának, 3,9 százalékot a Windows Phone 7-nek és 14,9 százalékot az Apple számára. Természetesen akkor még nem lehetett tudni a finnek és Bill Gates cége közötti megállapodásról.

Ettől függetlenül van ráció a Gartner jóslatában, hiszen az Android most megállíthatatlannak tűnik. A gyártók ontják magukból az újabbnál újabb változatokat, és míg egy éve még szinte csak a csúcskategóriában domborítottak a Google operációs rendszerére alapuló telefonok, addig napjainkban már az alsó közép kategóriában is derekasan teljesítenek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés