Connect with us

Hirdetés

technokrata

1Ghz-es Snapdragon a Toshiba új telefonjában

Kütyük

1Ghz-es Snapdragon a Toshiba új telefonjában

Mikor érkezik el az 1Ghz-es processzorok ideje az okostelefonoknál? A Toshibánál a válasz erre a kérdésre az, hogy már el is érkezett.

A Qualcomm új Snapdragon csipjén Windows Mobile 6.1-et futtató Toshiba TG01-et kedden mutatták be, és minden jel szerint az iPhone 3G babérjaira tör. A paraméterei mindenesetre meggyőzőek, csak 9.9mm vastag, érintésérzékeny képernyője 4.1 inch-es, WVGA 800×400 felbontású és 384k színmélységú, emellett a készülék támogatja a 3G, HSPA, Wi-Fi adatkommunikációs szabványokat, helymeghatározás terén pedig mind a GPS és a támogatott-GPS megoldásait képes hasznosítani. Ez utóbbi (assisted-GPS, vagy rövidítve AGPS) előnye abban rejlik, hogy nem közvetlenül a műholdról kapja az adatokat, hanem a helyi hálózaton keresztül, egy szerver közbeiktatásával, előre feldolgozva, ami jelentős készenléti idő növekedést jelenthet.

A CNET információi szerint a telefon a nyár folyamán érkezik európába, hogy azon belül hazánkban is bemutatkozik-e, arról nincs információnk, mint ahogy arról sem, hogy mennyibe fog kerülni. (A Toshiba mellett egyébként várhatóan az Acer és az Asus is Snapdragon alapú készülékeket mutat be a közeljövőben.)

A Snapdragon-ról (eredeti kódja QSD8250) egyébként már 2007 novembere óta lehet híreket hallani, de egészen a mostani bejelentésig a processzor a nem megvalósuló projektek kategóriájába számított szakmai körökben. Annak idején (és most is) azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ARM architektúrából hoz ki 1 GHz-et úgy, hogy manapság ARM csippel szállított telefonok tipikus órajele mindössze 500 MHz körül van.

A Qualcomm nem tervez megállni, miután elérte az 1GHz-et. A San Diegó-i, székhelyű cég egészen 1.5GHz-ig szeretné feltornázni az órajelet, állítja Manjit Gill termékmenedzsment igazgató, a Nanotech-nek adott nemrég megjelent interjújában. A cég terveiről beszélve elmondta: “Annak idején úgy éreztük, valami olyat kell csinálnunk, ami túlmutat azon, ami ma elérhető. Úgyhogy fogtuk magunkat, és licenceltük az ARM architektúrát, összehoztunk egy CPU tervezőkből álló 50 fős profi csapatot és ráeresztettük őket a problémára. Most, négy évvel később elmondhatjuk, hogy van egy olyan csipünk, mely sokkal jobban működik, mint egy tipikus ARM processzor.” És ugyanez fog történni az új generációval is. A jövő Qualcomm processzora egy két magos Snapdragon lesz, egyenként 1.5Ghz-es potenciállal, ami megsokszorozza erejét a mostani, de előreláthatólag az akkori processzorkhoz képest is elképesztő kapacitást adva ezzel a jövő telefongyártóinak kezébe.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés