Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobilra gyúr az SAP

Kütyük

Mobilra gyúr az SAP

iPhone-t a kis- és középvállalatoknak!

Az SAP 102 500-at meghaladó ügyfélkörének már több mint kétharmadát a kkv-k teszik ki (Magyarországon több mint ezer cég használ SAP-alkal-mazásokat). Jelenleg a világ üzleti folyamatainak 65 százaléka érint SAP-rendszereket.
 

A vállalati szoftverek egyik legnagyobb gyártója, az SAP az egyre fogyatkozó nagy ügyfelek és a kis- és középvállalatok (kkv-k) után most egyik stratégiai célként egyebek mellett a mobilszektor felé veszi az irányt – legalábbis ez derült ki Vishal Sikka, az SAP technológiai igazgatója (képünkön) nyitóbeszédéből az október közepén Berlinben megtartott TechEd 2010 konferenciasorozatának első állomásán.

Az, hogy miért épp a mobilszektor az egyik kiszemelt célpont, a számok tükrében talán már nem lehet kérdés. A mobilpiac a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő szegmense. Megfigyelhető trend, hogy az asztali gépektől egyre inkább a mobiltelefonok felé tolódnak el a felhasználói igények. Csak okos telefonokból 2010 második negyedévében világszerte 61,6 millió darabot adtak el, ami az előző évihez képest 51 százalékos növekedést jelent. Ebből is az iPhone-ok térnyerése a legszembetűnőbb, amelyek – az iPod Touchcsal – a Morgan Stanley elemzése szerint a fogyasztói technológiai eszközök történetében a leggyorsabb és legnagyobb mértékű növekedést produkálták. Az Apple Insider becslése szerint 2009 végére az Apple kétmillió iPhone-t adott el vállalati felhasználóknak és további ötmillió készülékről feltételezték a vegyes, üzleti és magánfelhasználást. Mindehhez pedig hozzájön, hogy a mobilhasználók köre már körülbelül hétszeresét teszi ki a szélessáv-használókénak, ami mintegy ötmilliárd ügyfelet jelent világszerte.

Az SAP azzal, hogy idén májusban 5,8 milliárd dollárért felvásárolta a Sybase-t (amely 2006-ra a világ legnagyobb mobilüzenet-szolgáltatója lett), egyértelmű vezetővé vált a vállalatirányítási mobilitásban – legalábbis a szoftveróriás szerint.

Emellett más piaci trend is indokolja a gyors lépést. Az IDC előrejelzése 2013-ra 1 milliárd okos telefonnal és 1,2 milliárd mobilalkalmazottal számol. Továbbá a nagyvállalatok is várhatóan megtriplázzák az okostelefon-használói bázisukat 2015-ig, sőt a Gartner és a Forrester elemzései szerint a cégek fele egy éven belül tervezi mobilalkalmazások telepítését.

Ennek fényében talán az sem mondható túlzottan ambiciózus tervnek, hogy az SAP – a mobilalkalmazásokban jelentős potenciált látva – 2015-re a jelenlegi körülbelül 25 milliós felhasználói táborát egymilliárdra szeretné felduzzasztani.

Az SAP szemszögéből ez úgy nézne ki, hogy az üzleti szoftvereit okos telefonokon keresztül is elérhetővé tennék. Így például egy költséget igazoló számlát elég lenne lefényképezni és azt mobilon keresztül elküldeni a könyvelésnek vagy áruk mozgását (például megrendeléseket) helyben – asztali gépek nélkül – lehetne kezelni.

Ezek az alkalmazások igazán nagyot vélhetően nagy, homogénnek tekinthető piacokon – USA, India, Kína – üthetnek majd. Európában a roaming már nagyobb kihívást jelenthet a szolgáltatás terén, de érdekes lehet az alkalmazások letöltésének kérdése is. Azokat ugyanis – a konferencián elhangzottak alapján – az Apple iTunes Store-ján keresztül lehet ingyenesen letölteni, ami viszont egyelőre nem minden országban érhető el.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés