Connect with us

technokrata

Mobiltelefon: véget érőben a fizetős hanghívások kora

Kütyük

Mobiltelefon: véget érőben a fizetős hanghívások kora

A mobilszolgáltatók kénytelenek levágni az aranytojást tojó tyúkot.

Folyamatos hálózatkapacitás-bővítéseikkel, különösen a 4G egyre közeledő bevezetésével elérnek oda a mobilszolgáltatók, hogy a rendelkezésükre álló hálózati erőforrások sokszorosan haladják meg a hangalapú beszélgetés igényeit. Mégsem értelmetlen ez a fejlesztés, hiszen a felhasználói igények rohamosan nőnek mobilnetes tekintetben. Ez azonban oda fog vezetni, véli Scott Klimo, a Bennelong SGI globális részvényalap portfoliómenedzsere, hogy egyre kevesebb bevételük származik majd a szolgáltatóknak a telefonhívásokból. A negyedik generációs mobilkommunikáció (LTE) lehetővé teszi az összes hívás Internet-alapú továbbítását, ami így adatforgalmi költségként jelentkezhet az előfizető telefonszámláján, és mint ilyen, jóval kevesebbe kerül.

Hamarosan eljuthat oda a mobiltelefónia is, ahova a vezetékes (legalábbis a legfejlettebb országokban); miszerint a mobilkommunikáció hangalapú változata minimális havidíjért korlátlanul használhatóvá válik, a szolgáltató pedig adatforgalmi bevételeiből és egyéb, hozzáadott értékű szolgáltatásaiból szerzi meg a működéséhez és a profithoz szükséges összeg javát. Nem véletlen, hogy a piac minden szereplője árgus szemekkel figyeli a japán NTT Docomo-t – a szigetország legnagyobb mobilszolgáltatója lesz az első a világon, aki piacra lép 4G hálózati csomagjaival. Erre még az idei év vége előtt sor fog kerülni.

A 4G bevezetésével előbb-utóbb az adatforgalmi díjak is csökkeni fognak, de korántsem olyan tempóban, ahogyan azt a felhasználók látni szeretnék, tekintve, hogy a szolgáltatók pénzügyi bázisát jelentős részben ez a szegmens fogja adni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin