Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Google TV

Egy platformra szervez mindent a Google, és egyúttal borsot tör Steve Jobs orra alá.

Többször írtunk már az Apple-Adobe harcról, mely a Flash támogatása körül zajlik. A Google eddig semleges maradt e téren, a HTML5-öt ugyanúgy támogatta, mint az Adobe formátumát. Ezúttal azonban nyíltan letette voksát az utóbbi mellett: bejelentette Google TV szolgáltatását, mely Flash-re épülve igyekszik kiszolgálni a film- és sorozatrajongókat.

Mi is a Google TV? Nem egy doboz, fizikai, kézzelfogható valójában nem létezik. Voltaképp egy online szolgáltatásról van szó, mellyel a Google egyfajta közös gyűjtőfelületet hozott létre a mozgóképes tartalmaknak. Többé nem kell különböző (digitális) műsorújságokat böngészni, videotékák kínálatát keresgélni: a szolgáltatás egy helyen képes megmutatni, hogy a kívánt alkotás hol érhető el. Ezzel párhuzamosan ugyanarra a szintre emelte a televíziós adásokat az online „sugárzással” – a Google TV igazi nagy előnye, hogy az internetes és a tévés filmnézés, a DVD-zés és a Youtube videók megtekintése egyenrangúvá válik.

Beépített Google Chrome böngészőjével teszi lehetővé a hagyományos és az internetes tartalmak közötti „ugrálást”. Ezzel együtt a nappaliban levő tévé is átalakul. No persze fizikailag nem történik változás, de világhálóra csatlakoztatásával valóban kinyílik az Internet a nagy képernyő előtt ülve is. Emellett lehetőség nyílik például fotóbemutatók megnézésére, zenelejátszó indítására, játékkonzolként való használatára, hogy csak néhány példát említsünk.

A platform lehetőséget ad a Google Androidjára fejlesztők számára, hogy új területeken éljék ki kreativitásukat. Ezt az amerikai vállalat bátorítani is igyekszik: arra buzdítja a programozókat, hogy készítsenek androidos alkalmazásokat a Google TV-hez, a webfejlesztőket pedig a szolgáltatáshoz való optimizációra serkenti. Ehhez a bejelentés után nem sokkal elérhetővé teszik a Google TV SDK-ját és web API-ját; az előbbi révén készült alkalmazások pedig – értelemszerűen – az Android Marketen keresztül juthatnak el az internetezőkhöz.

Nem meglepő módon, a szolgáltatás az USA-ban fog debütálni. Szórakoztatóelektronikai eszközökbe (televíziós készülékek, Blu-ray lejátszók és set-top boxok) is bekerül, melyek idén ősszel már a boltok polcain kínálhatják magukat. Ezt a Google kezdetben a Sony-val és az LG-vel karöltve biztosítja; később valószínűleg az összes ismertebb gyártó terméke Google TV képes lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés