Connect with us

technokrata

Kütyük

Google TV

Egy platformra szervez mindent a Google, és egyúttal borsot tör Steve Jobs orra alá.

Többször írtunk már az Apple-Adobe harcról, mely a Flash támogatása körül zajlik. A Google eddig semleges maradt e téren, a HTML5-öt ugyanúgy támogatta, mint az Adobe formátumát. Ezúttal azonban nyíltan letette voksát az utóbbi mellett: bejelentette Google TV szolgáltatását, mely Flash-re épülve igyekszik kiszolgálni a film- és sorozatrajongókat.

Mi is a Google TV? Nem egy doboz, fizikai, kézzelfogható valójában nem létezik. Voltaképp egy online szolgáltatásról van szó, mellyel a Google egyfajta közös gyűjtőfelületet hozott létre a mozgóképes tartalmaknak. Többé nem kell különböző (digitális) műsorújságokat böngészni, videotékák kínálatát keresgélni: a szolgáltatás egy helyen képes megmutatni, hogy a kívánt alkotás hol érhető el. Ezzel párhuzamosan ugyanarra a szintre emelte a televíziós adásokat az online „sugárzással” – a Google TV igazi nagy előnye, hogy az internetes és a tévés filmnézés, a DVD-zés és a Youtube videók megtekintése egyenrangúvá válik.

Beépített Google Chrome böngészőjével teszi lehetővé a hagyományos és az internetes tartalmak közötti „ugrálást”. Ezzel együtt a nappaliban levő tévé is átalakul. No persze fizikailag nem történik változás, de világhálóra csatlakoztatásával valóban kinyílik az Internet a nagy képernyő előtt ülve is. Emellett lehetőség nyílik például fotóbemutatók megnézésére, zenelejátszó indítására, játékkonzolként való használatára, hogy csak néhány példát említsünk.

A platform lehetőséget ad a Google Androidjára fejlesztők számára, hogy új területeken éljék ki kreativitásukat. Ezt az amerikai vállalat bátorítani is igyekszik: arra buzdítja a programozókat, hogy készítsenek androidos alkalmazásokat a Google TV-hez, a webfejlesztőket pedig a szolgáltatáshoz való optimizációra serkenti. Ehhez a bejelentés után nem sokkal elérhetővé teszik a Google TV SDK-ját és web API-ját; az előbbi révén készült alkalmazások pedig – értelemszerűen – az Android Marketen keresztül juthatnak el az internetezőkhöz.

Nem meglepő módon, a szolgáltatás az USA-ban fog debütálni. Szórakoztatóelektronikai eszközökbe (televíziós készülékek, Blu-ray lejátszók és set-top boxok) is bekerül, melyek idén ősszel már a boltok polcain kínálhatják magukat. Ezt a Google kezdetben a Sony-val és az LG-vel karöltve biztosítja; később valószínűleg az összes ismertebb gyártó terméke Google TV képes lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu