Connect with us

Hirdetés

technokrata

Firefox miatt túlmelegedő PC-k

Kütyük

Firefox miatt túlmelegedő PC-k

A böngésző a hibás?

Habár számos előnye van a Firefoxnak az Internet Explorerhez képest – az alternatív böngészők háborúját is a Tűzróka robbantotta ki -, és nem véletlen, hogy világszinten már 20 százalék felett van a részesedése, azért Mozilláéknál sem fenékig tejfel az élet. Sokan panaszkodnak a szoftver erőforrás-igényére, és valljuk be, ebben van valami. Míg a régebbi változatok elsősorban memóriazabálásuk miatt érdemelték ki a felhasználók fejcsóválását, az újabbaknál mintha a CPU-t is intenzívebben használná az alkalmazás, mint kellene…

Ezt a browser felett bábáskodó alapítvány is elismeri: a Mozilla terméktámogatási site-ján olvasható „Firefox consumes a lot of CPU resources” (azaz: a Firefox sok CPU erőforrást fogyaszt) című oldal szerint az alkalmazás jelentős mértékben használja a központi vezérlőegység erőforrásait webes tartalmak letöltése, feldolgozása illetve megjelenése során. Ez persze nem feltétlenül baj egy mai PC-n, hiszen – kis túlzással – az elmúlt 1-2 évben vásárolt masinák leggyengébb változatai is erőgépnek számítanak egy 3-4 évvel korábban elérhető csúcsgéphez is viszonyítva.

Azért van egy kivétel; ráadásul pont olyan szegmensben, ahol a túlmelegedés az egyik legnagyobb probléma. A netbookok gyenge Atom processzorait képes úgy kihajtani a Firefox, hogy az nem kívánt hevüléshez vezet, például a Dell Mini9 modelljének felhasználói panaszkodnak a Firefox túlzott tüzességéről. Nem szabad azonban mindjárt rossznak kikiáltani a programot – érdemes kicsit jobban megvizsgálni, mi is hozza lázba a netbookokat.

A Mozilla terméktámogatási oldala szerint van megoldás arra, hogyan lehet a CPU-felhasználást redukálni. Többek között egy Flashblock nevű add-on telepítésével. Ez a kiterjesztés lehetővé teszi, hogy a felhasználó saját maga határozza meg: fusson vagy ne fusson egy Flash-es tartalom a megtekinteni kívánt website-on. És valahol itt van elásva a kutya (róka): a Firefox Flash-optimalizáltsága hagy kívánnivalót maga után. Míg egy másik böngészőn, például Safarin, de még az Internet Exploreren sem hajt ki a végletekig egy netbookot egy multimédiás tartalomban gazdag site, addig Firefox alatt gyakran 50 százalék fölé ugrik a CPU kihasználtsága.

Flashblock, működés közben

Érdemes lehet tehát megfontolni, hogy az ultrahordozható kategóriába tartozó laptopon milyen böngészőt használunk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés