Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a feliratos YouTube-videók

Kütyük

Jönnek a feliratos YouTube-videók

A YouTube egy újabb nagyon hasznos funkcióval bővítette eszköztárát. A Google automatikus hangfelismerő (ASR) technológiáját ötvözve a videómegosztó feliratozó rendszerével, létrejött egy automata feliratkészítő megoldás.

A feliratozó ugyanazt az algoritmust használja, mint a Google Voice szolgáltatás, ahol a felhasználónak küldött hangüzenetbol a rendszer szöveget készít, s azt elküldi az illeto Gmail-fiókjába. Ugyanez a YouTube esetében annyit tesz, hogy a feltöltött videók alatt lévo hangsávban található beszédet elemezve, szöveges formátumot állít elo, melyet a videó alá idozít. Mind a feliratozás, mind az idozítés teljesen automatikus, bár a felismero pontatlan lehet, ezért a fejlesztok azt javasolják, hogy a muvelet után a manuális ellenorzés se maradjon ki.

A funkció egyelore csak angol nyelven muködik, s tudva azt, hogy a magyar nyelv túl bonyolult, a magyar piac pedig túl kicsi, anyanyelvünkön valószínuleg soha, vagy csak nagyon sokára lesz elérheto hasonló megoldás. Angol nyelven viszont már éles üzembe is állt, igaz nem minden felhasználó számára érheto még el a szolgáltatás. A kedvezményezettek közt van több nagyobb amerikai egyetem, mint a UC Berkeley, Stanford, Yale, UCLA, Columbia, illetve az MIT és a National Geographic is.

Újdonság az automatikus idozítési lehetoség, amivel a felhasználónak elég egy egyszeru szöveges leiratot feltölteni, s a hangfelismero megtalálja, hogy mikor hangzanak el az adott szavak, mondatok. Ez szintén csak angol nyelven érheto el, a többi nyelven a feliratozáshoz továbbra is egy szabványos idokódokkal ellátott feliratfájlt kell hozzáadni a videóhoz.

Ez a megoldás egyrészt kényelmesebbé teszi a feliratok használatát, de leginkább a hallássérültek esélyeit javítja az online médiafogyasztásra, írta a Hwsw. Ezek után a beszélgetos musorok többségénél a feltölto valószínuleg nem hagyja ki, hogy szövegesen is elérhetové tegye az elhangzottakat. Ha pedig a jövobe nézünk, akkor a hangfelismero további fejlesztésével szinte bármilyen beszédbol írott tartalmat lesz képes eloállítani a Google.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés