Connect with us

technokrata

Hardver- és szoftvertemető: 2008-as állapotok

Kütyük

Hardver- és szoftvertemető: 2008-as állapotok

Ezúttal nyolcadszorra adjuk közre a Wired magazin éves vaporware listáját, azaz ismét kiderül, hogy mely alkalmazásokat, termékeket várták leginkább tavaly, amik végül mégsem készültek el.

A lassan egy évtizede listavezető Duke Nukem felkerült-e a listára – és ha igen, hol végzett? Ez, és még számos más érdekesség is kiderül cikkünkből. Ahogy eddig minden évben, most is kezdjük azonban azzal, hogy tisztázzuk: mit is jelent maga a fogalom. A vaporware a 90-es években született meg, rendszerint olyan termékekre, szolgáltatásokra aggatták rá ezt a jelzőt, melyeknek világra hozatala igen nehézkesen ment, ha sikerült egyáltalán. A cégek közül egyre többen éltek a kész háttér nélküli bejelentés lehetőségével, mert ennek van egy hatalmas előnye: tényleges produktum nélkül is felhívható a figyelem a termékre vagy szolgáltatásra. Ha ezt elég sokszor eljátsszák, akkor folyamatosan életben tartható (kis szerencsével) az érdeklődés.

A Wired magazin már tizenegy éve kéri fel olvasóit a szavazásra, hogy döntsék el, mely termékekre és szolgáltatásokra illett a vaporware jelző az elmúlt évben (sorban a 2001-es, 2002-es, 2003-as, 2004-es, 2005-ös, 2006-os, 2007-es év listái magyarul). Decemberben aztán meg is születet a tízes (szégyen)lista; csapjunk is a lovak közé, azaz lássuk, hogy ezúttal mely termékek/szolgáltatások érdemelték ki a kétes dicsőséget jelentő titulust!

10. Sony PlayStation Home

Sony Playstation Home

A távol-keleti konzol- (és még sok más egyéb) óriás azt ígérte még 2007 márciusában a harmadik generációs játékgépeit vásárlóknak, hogy 2008-ban virtuális világot fog számukra létrehozni – amolyan Second Life szerűt. Ez lett volna a Sony PlayStation Home, amely alig fért be a listára. Azért csak alig, mert a nyílt béta végül decemberben elindult – ám végleges szolgáltatás (még) nem készült belőle. Van egy tippünk arra, hogy az idei, 2009-es listán már nem fogjuk viszontlátni a Home-ot.

Persze azért még van mit „farigcsálni” rajta. Az eredetileg beígért videomegosztás hiányzik a bétából, és a hangalapú beszélgetés lehetőségét is eltávolította a Sony („bizonytalan ideig”). Emellett a különböző országok lakói nem tudnak egymással kapcsolatba lépni, ami azért elég nagy gond egy nemzetközinek szánt platform esetében.

9. Myka

Myka set-top box

Ez egy olyan set-top box lett volna, amelyik beépített bittorrent klienssel rendelkezik. A kicsinyke doboz HDMI kapcsolattal, H.264 kodek- és Blu-ray támogatással bírt volna. Operációs rendszerének linuxot szántak, 160 GB-os merevlemezére pedig jónéhány film felfért volna. A sok feltételes módból viszont látszik, hogy a filmkalózok álma álom maradt. Mert habár a Myka website-ja még mindig vesz fel előrendeléseket a termékre, a cég fórumán rengeteg spam és pénzvisszafizetésre irányuló kérelem olvasható.

8. Hero´s Journey

Hero's Journey játék screenshot

Idén az első játék, ami felkerült a listára, évtizedes múlttal rendelkezik már. A múlt század 90-es éveiben népszerűségük csúcsán álló MUD-ok (multiple user dungeon) egyik ismert fejlesztője, a Simutronics grafikus MMOG fejlesztésére adta a fejét – ez lett (volna) a Hero´s Journey. A maga idejében formabontó elképzelés biztosan tarolt volna – ha időben elérkezik. Napjainkban azonban nehéz dolga lenne egy World of Warcraft uralta piaci környezetben.

Mindazonáltal a fejlesztés nem állt meg, de egy kicsit eltolódott a hangsúly. A Simutronics a grafikus megjelenésért felelős HeroEngine-t az elmúlt években is „pofozgatta”, minek eredményeként sikerült eladni a licencjogokat. A Bioware például erre alapozva készíti Star Wars: The Old Republic termékét.

7. ZAP-X

Zap-x terepjáró autó

Hetedik helyre került a hobbiterepjárók (SUV) egyik soha el nem készült modellje, a ZAP-X EV SUV, melynek érdekessége, hogy elektromos meghajtással működött volna. Közel 600 kilométeres hatótávolságra lett volna képes, ha elkészül. Fejlesztője, a Zap állítása szerint a 644 lóerős masina elméletben 250 kilométer per órás végsebességre lett volna képes. A remény azonban még nem halt meg: hivatalos közlés szerint nem hagytak fel a fejlesztéssel, csak a megjelenést tolták ki, 2010-re. Aaron Bragman, a Global Insight autóipari elemzője azonban nem bízik abban, hogy végül kézzelfogható termék lesz a ZAP-X, szerinte az autó jó példa a közlekedési vaporware-ekre.

6. Microvision Pico projector

Microvision pico projektor

Kisméretű projektor mobiltelefonhoz – tulajdonképpen ezzel a három szóval össze is lehet foglalni, mire is szánta a Microvision termékét. A cég elképzelései szerint nem csak mobiltelefonokba, hanem laptopokba, kamerákba és hordozható médialejátszókba is be lehetne építeni a kis vetítőt, így teljesen feleslegessé válna a kijelző méretének növelése, mivel a projektor megfelelő nagyságban tudná megmutatni a digitális tartalmakat.

Mindmáig csupán prototípusokat láthattak a szerencsések a Pico projektorból. Ez azért is hátrány a cég számára, mert közben a rivális nagyok felfedezték, micsoda potenciál rejlik egy mobil miniprojektorban, és beszálltak a piacra – a Toshiba például már szintén eljutott a prototípus fázisig. Ennek ellenére a Microvision nem hagyta abba a fejlesztést: megállapodott a Motorolával egy beépített projektorral rendelkező mobiltelefon elkészítésére. Nem kizárt, hogy a következő évben már ezzel a termékkel kerülnek majd be a Wired magazin vaporware listájára.

A lista folytatódik, kattintson: Szoftverek, dögivelSzólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu