Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína lenyomta az amerikaiakat is

Kütyük

Kína lenyomta az amerikaiakat is

Ha hússzor annyian lennénk magyarok, és mindegyünk internetezne, akkor se érnénk utol a kínaiakat.

Tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hogy megtörténjen a dolog: ahogy a több mint kétszer több lakossal rendelkező Románia nemrég megelőzött minket, a GDP-t illetően, úgy az is triviális volt a fejlődő Kínában, hogy a közel másfél milliárdnyi emberből előbb-utóbb kikerül annyi internetező, amennyi egyetlen másik országban sem található. Ez nemrég be is következett, a Kínai Internet Hálózati Információs Központ (China Internet Network Information Center – CNNIC) jelentése szerint. A távol-keleti szerv a minap közölte, hogy az országban már több mint 253 millió, kisebb-nagyobb rendszerességgel internetező ember él. A Nielsen Online júniusi jelentése az Egyesült Államokban 223 millió internetezőről számolt be, így egyértelmű, hogy immár a rizs hazája a bajnok e tekintetben.

Ugyanakkor Kínában még óriási tartalékok rejlenek. Az USA ugyanis 71 százalékos penetráció mellett tudta „felmutatni” ezt a számot, míg a kommunista vezetésű államban az embereknek „csak” 19 százaléka fér hozzá az Internethez. Ez azt jelenti, hogy a fejlődés ütemének fennmaradása esetén a következő néhány évben meg fogja haladni a félmilliárdos létszámot a kínai internetezők tábora. Elemzők szerint átlagosan éves szinten 18 százalékkal bővül a kör, amivel 2012-re fogja elérni a 490 milliós számot.

És még egy nagyon nagy előnye van Kínának: viszonylagos elmaradottsága miatt átlépett néhány fejlődési szakaszt – szinte azonnal szélessávú hozzáférések létesítésébe kezdtek az országban. Ennek az lett a következménye, hogy ma a távol-keleti országban a világhálón böngészők 95 százaléka broadband Internet-kapcsolatot használ. Nem csoda, hogy az iparban érintett helyi cégek igen szép summát kasszíroznak évről évre: majdnem 6 milliárd dolláros bevételről számolhattak be tavaly. Ez azonban jócskán elmarad az akkor még nagyjából azonos internetezői számmal rendelkező Egyesült Államok hasonló teljesítménye mellett: az USA-ban 2007-ben kicsivel több mint 21 milliárd dolláros piacot jelentett csak az online hirdetési piac.

És ha már számok, egy érdekesség a cikk végére: Kína mobiltelefon-használó közössége nemrég elérte a félmilliárd embert.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés