Connect with us

Hirdetés

technokrata

A DVD-védelmet feltörő fiú ismét hallatott magáról

Kütyük

A DVD-védelmet feltörő fiú ismét hallatott magáról

Nem meglepő módon DVD Jon ismét a file-ok szabaddá tételén dolgozik. Csak ezúttal már keresni is akar vele.

Jon Lech Johanson neve az informatika világát régebb óta követők számára bizonyára ismerős: az ezredforduló tájékán tette önmagát híressé azzal a norvég (akkor még) tinédzser, hogy magától, önös érdekektől vezetve megtörte a DVD-k Content Scrambling System (CSS) nevű védelmét. Jon ugyanis szerette volna a boltban megvásárolt eredeti filmes DVD-it megnézni számítógépén – Linux alatt azonban nem állt rendelkezésére ehhez megfelelő lejátszó, a licencmegállapodások miatt ugyanis ingyenes DVD-player nem készülhetett a pingvines operációs rendszer alá akkoriban. Jon megvívta saját keresztes háborúját, melyből végül győztesen jött ki: a peres eljárások lezárultak, a fiút pedig felmentették. (Nem mellesleg mindenki számára lehetővé vált a filmes DVD-k megnézésének, lemásolásának lehetősége.) Később az Apple DRM-jét szemelte ki a fiú: a Steve Jobs cége által alkalmazott digitális jogkezelő rendszert többször is ki tudta játszani.

Ezek során persze egy dollárt sem keresett programozói tevékenységével, de az látszott, hogy a fiatal norvég érti is és szereti is a kódolást. Nem meglepő, hogy végül egy ilyen jellegű cégnél vállalt munkát; a DoubleTwist Ventures a minap be is mutatta első termékét, amely nyílt bétaállapotba érkezett. A nem túl fantáziadúsan DoubleTwist névre keresztelt szoftver tulajdonképpen nem tesz mást, mint az ismert file-cserélők: használatával megoszthatók digitális állományaink. Az asztali kliens révén zenéket, fényképeket vagy akár videókat is megoszthatunk rengeteg hordozható médialejátszóval, illetve több webes közösségi hálózaton keresztül is.

Égető problémára világít rá programjával a norvég fiatalember: gondoljunk csak arra, hogy hordozható lejátszóink, mobil eszközeink mennyire platformhoz kötöttek. Az Ipodokra Itunes-zal tölthetünk fel zenéket, a Nokia legújabb mobiltelefonjaival készített videók asztali számítógépre való áttöltése pedig nagyon macerás (de szinte bármelyik másik mobiltelefon-gyártó készülékét szóba hozhattuk volna). A DoubleTwist ezt teszi egyszerűvé: használatával pár mozdulattal „ki/behúzhatjuk” az egyes file-okat az állománylistákba/ból, eltávolíthatjuk őket a memóriakártyáról vagy akár szinkronizálhatjuk is asztali számítógépünkhöz. Függetlenül attól, hogy milyen állományokról, milyen médiaformátumokról van szó.

Mindezt kiegészíti a fent már említett közösségi hálózatokkal való kompatibilitás. Jelenleg még csak a Facebookkal tud együttműködni a szoftver, de már dolgoznak az Opensocial platformra alapuló szolgáltatásokkal való kompatibilitáson. Itt tulajdonképpen indexszerver szerepét tölti be a közösségi hálózat – két, DoubleTwisttel rendelkező felhasználó a Facebookon keresztül megtalálhatja egymást, és képes megosztani egymás között az állományokat. Nem kell többé e-maillel vesződni (ami nagyméretű, néhány 10 MB-os file-oknál már gondot jelenthet), nem kell külön FTP-szervert keresni/fenntartani, se valamelyik nyilvános file-megosztó hálózatot igénybe venni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés