Connect with us

Hirdetés

technokrata

Böngészőháború – nálunk újra?

Kütyük

Böngészőháború – nálunk újra?

Ismét támadják a Microsoftot az Internet Explorer miatt.

Még a múlt héten csütörtökön adta be panaszát az Opera nevű, norvég szoftverfejlesztő vállalat az Európa Tanácshoz. Antitröszt panaszában azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy piaci pozíciójának kihasználásával elnyomja az alternatív browser fejlődését. A lemez hasonló, mint ami pár éve ment: Redmond egy csomagban kínálja a Windows-t és az Internet Explorert, ami pedig rossz hatással van az Opera üzletmenetére. A norvégok szerint így sokan nem is próbálnak ki új böngészőalkalmazást, így az Operát sem. Ráadásul – állítják a skandináv fejlesztők – a Microsoft azzal is növeli előnyét, hogy nem minden webes szabványt támogat úgy, ahogy kellene, azaz arra készteti a weboldalak létrehozóit, hogy a standardokat a Microsoft szemszögéből használják. Ez inkompatibilitási problémákat okoz; néhány weblap az Operában nem az elvártnak megfelelően jelenik meg.

A múlt hét végén aztán a Microsoft reagált hivatalosan a vádakra. Válaszában visszautasította a norvégok panaszát, szerinte semmi szükség nincsen trösztellenes intézkedésekre, mivel nem használta ki piaci erőfölényét az Opera visszaszorítására. Nem látja annak sem szükségességét, hogy különválassza a két terméket (még akár az európai piacon sem), kitart amellett, hogy továbbra is egy dobozban juthassanak hozzá a felhasználók a Windows-hoz és az Internet Explorerhez.

„Hitünk szerint a böngésző operációs rendszerbe való foglaltsága a felhasználók előnyére válik, és a felhasználók illetve a PC gyártók teljesen szabadon dönthetnek arról, hogy melyik, általuk kívánt böngészőt használják. Az Internet Explorer több mint egy évtizede integráns része a Windows operációs rendszernek, és a webes standardok széles körét támogatja.” – hangzott a hivatalos válasz a Microsoft egyik szóvivőjétől.

Azt nem tudni egyelőre, hogy hova tart az ügy, de annyi bizonyos, hogy az Opera „megér egy misét”. Az alternatív böngésző számos téren többet nyújt, mint nagy riválisa: képes például .torrent állományok közvetlen kezelésére, widgetek (minialkalmazások) megjelenítésére, és rendelkezik letöltőmenedzserrel is. A legfrissebb, minap megjelent változat letölthető innen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés