Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégsem jó az elektronikus szavazás?

Kütyük

Mégsem jó az elektronikus szavazás?

Több országban is visszatértek a papíralapú voksoláshoz.

A hagyományos szavazólapok végét hirdették az elmúlt években megjelenő, elektronikus szavazást lehetővé tevő masinák, melyek az Egyesült Államoktól kezdve Európa jónéhány (fejlett) országáig a gyorsabban összesíthető eredmények ígéretével kecsegtették a demokráciákat. Észtország még az Interneten keresztül való voksolás lehetőségét is bevezette, a balti állam ezzel a volt kommunista országok között élenjárónak bizonyult. Azonban nem minden résztvevő elégedett maradéktalanul az első néhány tapasztalat összesítése után.

Hollandiában például azt javasolta a szavazásokat felügyelő bizottság, hogy amíg a számítógépes szavazási rendszer összes problémáját meg nem sikerül oldani, addig vissza kellene térni a hagyományos módszerhez. Sőt, a bizottság szerint az online véleménynyilvánítás lehetőségét sem kellene még bevezetni. Jóval egyszerűbben ellenőrizhető, ha papírlapokat kell számolni, mintha egy számítógép memóriájából kellene kiolvasni az adatokat, állítják a hollandok.

Ank Bijleveld, az ország belügyminisztere úgy nyilatkozott a minap, hogy nagyon valószínű: a következő választásokat ismét hagyományos módszerekkel fogják lebonyolítani. Ez az Északi-tenger által folyamatosan ostromolt államban 2009-ben esedékes – ahogy Európa szerte mindenhol máshol is (ekkor lesz az Európa Parlament képviselőinek megválasztásáról szóló voksolás).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés