Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szuper-gyors mobil net: repkednek a 100 Mbit-ek!

Kütyük

Szuper-gyors mobil net: repkednek a 100 Mbit-ek!

A mobil adatátviteli sebességek szépen lassan az egekbe szöknek.

A legnagyobb japán mobil operátor, az NTT DoCoMo a Fujitsu hathatós segítségével új mobil adatátviteli kísérleteket végez. A tesztekben egy olyan, újgenerációs mobil chipet próbálnak ki a fejlesztők, mely egyrészt óriási adatátviteli sebességéről, másrészt pedig szuper-alacsony fogyasztásáról, illetve relatíve kis méreteiről ismerszik meg. A Super 3G mobiltelefonokba és adatkártyákba szánt mikrochip segítségével már első körben is 200 Mbit/s-os vezeték nélküli adatátviteli sebességet sikerült elérni, de a mérnökök azt mondják, hogy ez az érték a közeljövőben akár 900 Mbit/s-ra is könnyedén feltornázható lesz.

A MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiára építkező Super 3G chip egyébként 65 nanométeres gyártási technológiák segítségével készül, és amennyiben minden jól megy, akkor már 2009-ben sorozatgyártásba kerülhet. A 3GPP szabvány által LTE-ként (Long Term Evolution) definiált Super 3G kereskedelmi szolgáltatást várhatóan ugyancsak 2009-ben indítja majd be az NTT DoCoMo, és ugyanebben az évben esedékes a Nokia első LTE készülékének a debütálása is.

Mint ismeretes, hazánkban jelenleg a HSDPA a leggyorsabb mobil adatátviteli technológia. A piacvezető T-Mobile a főváros egyes részein már most 7,2 Mbit/s-os maximális letöltési sebességet biztosít, az operátor HSUPA szolgáltatása pedig bizonyos helyeken már 1,4 Mbit/s-os feltöltési sávszélességet nyújt az előfizetők részére. A 3,5G-nek is nevezett HSDPA egyébként elméletileg maximum 14,4 Mbit/s-os download sebességre képes.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés